Lidé preferují české potraviny

Biojarmark pořádaný Albrechtovou střední školou už neodmyslitelně patří k Českému Těšínu. U jeho zrodu před 18 lety stála Anna Hromková, která na Albrechtově střední škole působí už 38 let.

U zrodu biojarmarku stála Anna Hromková. Foto: ba

Jak vlastně biojarmark v Českém Těšíně před léty vznikl?

Jsem agronomka. Vystudovala jsem fitotechniku v Nitře, poté jsem pracovala v Bohumíně. V roce 2000 jsem na Albrechtově střední škole začala vyučovat obor ekologie a životní prostředí. Nesmírně mě to bavilo. Organizovala jsem ekologické olympiády, středoškolské odborné činnosti, věnovala jsem se vědeckým pracím. Když jsme pak začali spolupracovat se zemědělci z okolí, rozhodli jsme se, že uspořádáme biojarmark.

Jak vypadaly první ročníky této akce?

První biojarmark byl skromný, konal se v garáži. Navštívilo ho zhruba od 150 do 200 lidí. Postupně se začal rozrůstat, konal se na náměstí a nyní probíhá v areálu naší školy. Zájem veřejnosti je obrovský, pokud je příznivé počasí, někdy dorazí čtyři nebo i pět tisíc návštěvníků. Nepatří mezi ně jen školáci a předškoláci, přicházejí i rodiny s dětmi. Malé děti si biojarmark oblíbily, mají rády zvířátka, traktory a různé hry. Začátky byly těžké, scházely nám zkušenosti a také lepší propagace. Dnes už těžím z bohatých zkušenosti, znám spoustu regionálních farmářů.

Za dva roky oslaví biojarmark jubilejní dvacáté výročí.

Na jeho organizaci bych se měla podílet ještě dva roky, pak odejdu do důchodu. Pevně věřím, že mezi mladšími kolegy se najde můj nástupce, který bude pokračovat. Biojarmark je tradiční akcí, která neodmyslitelně patří k naší škole i k městu. Vzpomínám si, že jsme jím odstartovali farmářské trhy v některých městech našeho regionu, dříve se nekonaly. Díky biojarmarku, který  navštěvuje spousta dětí, se hlásí více zájemců na naše učební obory.

Biojarmark prezentuje potraviny a produkty regionálních farmářů a výrobců biopotravin. Přispívá podle vás ke změně stravovacích návyků lidí v našem regionu?

Zájem lidí o ekologické potraviny je nyní vyšší než dříve. Preferují tradiční české výrobce, nechtějí kupovat česnek z Číny anebo jablíčka z Egypta. Dá se říct, že u lidí se obecně změnily i stravovací návyky.

Platí to také i v případě studentů Albrechtovy střední školy?

Žáci u nás mají na výběr dvě jídla. Vedoucí jídelny dbá na to, aby naše kuchyň vařila i bezmasá a lehčí jídla, často zařazuje ryby, luštěniny a podobně. Biojarmark do značné míry přispívá i k tomu, že studenti ve třídách udržuji větší čistotu, separují odpad a podobně.

Další zprávy z regionu