Restauraci Mánes se blýská na lepší časy

Několik let zavřená restaurace Mánes v Dolní Lomné změnila majitele. Jeho plánem je vrátit turisty i místními občany oblíbenému zařízení opět život. Kdy se tak stane, ještě není jasné.

Mánes se má opět otevřít veřejnosti. Foto: tm

„Vše je na začátku. V současné době přesně zjišťujeme, v jakém stavu budova je a jaké práce nás čekají. Své si k tomu řekne statik, podíváme se na elektrické rozvody a podobně,“ nastínila Darina Hečková, která nedávno od Matice slezské restauraci koupila. „Údolí Lomné mám ráda a když jsem nějakou dobu chodila kolem zavřeného Mánesa, nedalo mi to a rozhodla jsem se vrátit stavení opět život,“ vysvětlila nová majitelka.

Na budově, která byla navíc od začátku pandemie koronaviru zavřená, se ale podepsal zub času. „Je mi jasné, že práce na opravě bude hodně, ale netlačí mě čas. Nemám daný žádný termín, kdy bych chtěla restauraci znovu otevřít. Jakmile budu znát aktuální stav budovy, rozhodnu se, jak budu při opravách dále postupovat,“ pokračovala Hečková, která chce každopádně zachovat původní ráz stavení.

Podle ní má Mánes po otevření sloužit široké veřejnosti a v hojné míře i turistům, protože v jeho sousedství vede trasa po modré turistické značce. Tím, že je restaurace propojena i s venkovním pódiem, je venkovní prostor vyhledávaným místem pro různé oslavy. „Toto bych chtěla zachovat, a nejen proto, že to bylo součásti dohody při koupi restaurace. Pokud v areálu nebude akce, jeviště budu mít k dispozici. Naopak při festivalech pořádaných Maticí slezskou budeme připraveni spolupracovat s pořadateli,“ vysvětlila Hečková.

Mánes je součástí národopisného areálu Matice slezské, který se začal stavět v roce 1968 a postupně byl dostavěn.

Další zprávy z regionu