Voda se valila do pokoje přes balkon

Obyvatelé domu s pečovatelskou službou v Oldřichovicích zažili počátkem minulého týdne noc hrůzy. Pršelo tak intenzivně, že jim zateklo do bytů. Voda se dovnitř dostala především přes terasy a lodžie. Při úklidu mají lidé k dispozici vysoušeče, město nabídlo i pomoc psychologa.

Alena Gryczová ukazuje, kam až sahala v noci na balkoně voda. Foto: mr

„Balkon v jednu chvíli připomínal spíše bazén, který se navíc začal pomalu, ale jistě přelévat do obýváku,“ vypráví například Alena Gryczová, jedna z obyvatelek domu.

Dům s pečovatelskou službou v Oldřichovicích prochází rekonstrukcí, bude mít novou střechu. Při bleskové povodni minulý týden ale voda tekla dovnitř paradoxně přes terasy a lodžie.

„Nejsem úplně odborník, ale myslím, že kdyby po sobě řemeslníci nenechali na balkoně nepořádek, neucpaly by se odtoky. No a pak, ten déšť byl neskutečně silný, něco takového jsem asi v životě nezažila. Během jedné hodiny napršelo několik centimetrů,“ popisovala Alena Gryczová, která v domově žije se svojí maminkou.

Minulé pondělí byly večer obě doma, když kolem osmé hodiny začalo pršet. „Pak přišla bouřka a začalo to. Voda na balkoně stoupala a prosakovala dovnitř. Bylo to hrozné, ale nepanikařily jsme. Zavolala jsem hasiče a pak i syna, který v okamžiku dorazil i s vnukem, a lopatou vraceli vodu na balkon. Když dorazili hasiči, podařilo se jim uvolnit odtok na balkoně, a voda začala klesat,“ líčila seniorka.

Podle ní bylo v jednu chvíli na balkoně přes 15 centimetrů. A když se začala dostávat do bytu, bylo to velice rychlé. „Ještěže mám v obýváku práh, který zachytil vodu, jinak by se mi rozlila i po kuchyni. I tak jsem měla totálně nasáklý koberec a mokré stěny,“ ukázala na škody Alena Gryczová.

Jak dále řekla, pondělní deštivá noc byla náročná pro všechny obyvatele domova. Lidé si ale navzájem pomáhali a snažili se nepanikařit. „Všechno se to ale dělo v noci, o to to bylo děsivější. A jestli jsme měly strach? Ano, to rozhodně. Ale hodně nám pomohli hasiči a pak moje rodina,“ oddychla si.

Během dalších dnů dostala do bytu vysoušeč a pocity ohrožení se rychle rozplynuly. „My jsme dopadly dobře, někteří sousedé jsou na tom trochu hůř, těm třeba tekla voda po stěně. A jeden byt je vytopený úplně. Máme sice za sebou noc hrůzy, ale nakonec jsme ji všichni zvládli. Doufám, že něco takového už nezažijeme,“ dodala.

Mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar potvrdil, že situace v tomto domě s pečovatelskou službou není tak závažná, jak to chvíli po silném dešti vypadalo.

„Pracovníci odboru sociálních věcí byli a jsou průběžně stále na místě, situaci řeší s nájemníky, případně s rodinnými příslušníky. Všem nabídli náhradní ubytování v kapacitách města, ale nakonec se dočasně přestěhuje pouze jedna klientka. Všichni ostatní to odmítli,“ uvedl mluvčí.

Město nabídlo lidem i pomoc psychologa. Na místě jsou k dispozici vysoušeče a radnice řeší rozsah nutné sanace.

Další zprávy z regionu