Zápasníci porazili obhájce titulu

Třinečtí zápasníci potvrdili výkonnostní růst v úvodním kole první ligy soutěže družstev. Svěřenci trenéra Libora Lipowského dokonce porazili loňského mistra ČR Havlíčkův Brod 19:18 a nečekaně hladce si poradili i s Olympem Praha 32:5. Podlehli jen Trenčínu 12:24.

Úspěšné družstvo třineckých zápasníků. Foto: archiv oddílu

Třinec získal doposud v soutěži družstvech maximálně bronz. Lipowski už ale dříve prohlásil, že má perspektivní tým, který tvoří několik mládežnických reprezentantů. „Když to klapne a sednou nám všechna tři kola, mohli bychom se tentokrát poprat i o titul. Soutěž je ale tak vyrovnaná, že ji můžeme vyhrát i skončit poslední. Bude záležet, jestli budeme v plné sestavě a jak soupeři ještě posílí. Taková Praha má v záloze plno špičkových borců,“ řekl po úvodním kole Lipowski.

„Když to klapne a sednou nám všechna tři kola, mohli bychom se tentokrát poprat i o titul. Soutěž je ale tak vyrovnaná, že ji můžeme vyhrát i skončit poslední.“Trenér Libor Lipowski

Výsledek ale není pro něho prioritní. V první lize má suverénně nejmladší tým a podstatné pro něho je, aby se třinečtí zápasníci zlepšovali. „Pořád platí, že hlavní cíl této soutěže je pro nás získávaní zkušeností,“ podotkl. „Soutěž splňuje svůj účel. Až na pár výjimek v první lize startují samí současní nebo bývalí reprezentanti. Souboje s kvalitními soupeři naše šikovné kluky viditelně posouvají vpřed a zkušenosti uplatňují mezi vrstevníky. Například všichni tři naši junioři se dostali nedávno do finále mistrovství ČR. Dva z nich to dokázali, i když jsou v této kategorii prvním rokem,“ pokračoval.

Výkon třineckých zápasníků Lipowského potěšil. „Všichni kluci zápasili výborně. Každý nějak přispěl a zápas s Havlíčkovým Brodem ukázal, že každý bod má váhu. Vítězství nad nimi potěšilo. Přijeli k nám až na jednoho nebo dva kluky kompletní a nečekali, že by s námi mohli prohrát. David Tomiczek například položil Zachariáše do třiceti sekund na lopatky. Překvapil ho tím,“ pousmál se.

V jasnou záležitost se proměnil i zápas s Olympem Praha. „Sedlo nám to. Výborně začal David Tomiczek, Kuba Supik vyhrál bez boje a rázem jsme vedli 10:0. To se pak dobře zápasí,“ řekl Lipowski k zápasu s Olympem, ve kterém vyhráli všichni jeho svěřenci až na Jana Cymorka. „Nestačil na Žižku, který všechny jasně porážel, ale ocenil Honzovy kvality. Řekl mi o něm, že je šikovný a že se proti němu nadřel,“ dodal.
Nad síly Třince byl v soutěži družstev pouze Trenčín. „Jejich základ tvoří slovenští reprezentanti, navíc obě dvě naše největší železa své zápasy prohrála, a to v podstatě dělá rozdíl,“ zhodnotil prohru Lipowski.

Nejvíce bodů získal z třineckého týmu Denis Mertl, jedna ze dvou posil. „Zápasil výborně. Kádr jsme ještě doplnili Kubou Bieleszem, který ale pochází z Bocanovic, než se přestěhoval s otcem do Chomutova. Proto ho beru jako Třinečáka. Jinak je náš mančaft složený z vlastních zdrojů, tím se moc oddílů pochlubit nemůže,“ těšilo ho.

O konečném pořadí rozhodovalo skóre, protože první tři týmy měly bilanci dvou výher a jedné prohry. První místo obsadil Trenčín (67:42), před Třincem (63:47) a Havlíčkovým Brodem (59:49). „Moc nám nechybělo. Viděli jsme hodně dobrých utkání a připravili jsme skvělou show se světelnými efekty, které pomohly atmosféře. Nasvítil se jeden roh s červeným týmem a druhý s modrým. Vypadalo to úžasně. Už minule jsme mezi prvními oddíly u nás použili elektronicky systém, v němž trenéři i zápasníci viděli na obrazovce dlouho dopředu, kdo, kdy a v jakém dresu nastoupí. Snažíme se úroveň pořád posouvat nahoru a slyšel jsem, že se nám to opět povedlo,“ těšilo Libora Lipowského.

Sestava Třince a body: Denis Mertl (14), David Tomiczek (11), Martin Herman (10), Dalibor Sikora (7), Vojtěch Sikora (6), Jakub Bielesz, Jakub Supik a Radek Szkandera (všichni 5), Jan Cymorek

Další zprávy z regionu