Velikonoční zápas patřil Ocelářům a ve finále vedou

Třinečtí hokejisté porazili Liberec 4:1 a ve finále vedou 2:1 na zápasy. Oceláři navzdory převaze inkasovali jako první, ale v rozmezí 36. až 42. minuty otočili skóre David Cienciala, Martin Růžička a Martin Adamský. Výhru zpečetil Jiří Polanský.

David Cienciala pomohl Třinci ve finále 2019 třemi góly k titulu. Archivní foto: Petr Rubal

Třinec se nenechal otrávit vývojem utkání, v němž od desáté minuty prohrával 0:1 gólem Marka Kvapila ze sólového úniku. „To tak holt někdy bývá. Nemůže nás složit jeden gól, co dají. Věděli jsme, že musíme hrát, co máme, a že musíme být trpěliví. Toho jsme se drželi. Od první třetiny jsme si za tím šli, plnili si, co jsme měli, a nějaké góly nám tam pak opravdu spadly,“ řekl novinářům Cienciala, který v zápise figuroval jako třináctý útočník.

„Jestli známe recept, to fakt nevím. Finále je o tom, kdo tam dá víc bojovnosti a bude plnit pokyny, co se řeknou v šatně. Je to i dost o štěstí.“Třinecký útočník David Cienciala

Právě třinecký odchovanec vyrovnal po parádním sólu přes celé kluziště, během kterého obešel čtyři protihráče. „Nabral jsem rychlost a říkal si, že by to mohlo vyjít. Tak jsem to zkusil a projel,“ culil se Cienciala a přiznal, že měl při zakončení štěstí. „Uvažoval jsem, že si ještě potáhnu puk do forhendu, ale byl tam hráč, tak jsem do toho prásknul na první tyč. Sjelo mi to a jemu to skočilo přes beton. Ještě, že mi to tak sjelo,“ oddechl si.

V krátkém sledu se poté prosadili Růžička v přesilové hře střelou z levého kruhu a Adamský proměnil sólový nájezd trefou pod horní tyč. Oceláři kontrolovali hru, soupeře nepouštěli do šancí a skóre uzavřel Polanský při hře bez brankáře. „Jestli známe recept, to fakt nevím. Finále je o tom, kdo tam dá víc bojovnosti a bude plnit pokyny, co se řeknou v šatně. Je to i dost o štěstí. Finále je už vabank,“ řekl Cienciala k zápasu, ve kterém soupeře přestříleli 32:17.

Liberec ještě těsně před prvním gólem trefil tyč a za stavu 1:0 minul Jaroslav Vlach prázdnou branku. „Bylo by nespravedlivé, kdybychom odskočili na 2:0,“ uznal hostující kouč Filip Pešán. „Na ledě bylo pouze jedno mužstvo, domácí vyhráli zaslouženě. Musíme se probrat, musíme být ve všem lepší. Finále není jen o nás, ale i o soupeři, který nám toho moc v prvním a třetím zápase nedovolil. Není to tak, že by se na to někdo vykašlal, ale nastoupil proti nám připravenější tým, a proto to tak vypadalo,“ dodal.

Série pokračuje v úterý (23. dubna) od 17.00 v Třinci. „Je pěkné, že vedeme, ale furt se hraje na čtyři vítězné zápasy. Pořád je to strašně daleká cesta. Budeme chtít opět podat stejný výkon. V Liberci jsme je taky v prvním zápase přehrávali a druhý byl o něčem úplně jiném. Zítra nás čeká nový den, zase to bude 0:0 a boj,“ řekl David Cienciala.

Zápas opět vysílají souběžně obě televizní stanice ČT Sport a O2.

Třinec – Liberec 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 36. Cienciala (Galvinš, Hrubec), 39. Růžička (Vrána, Marcinko), 42. Adamský (Svačina), 58. Polanský (Svačina) – 10. Kvapil. Rozhodčí: Hodek, Kika – Ondráček, Hynek. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:0. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 2:1.
Sestavy:
Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, Musil, Galvinš, Doudera, Husák – Růžička, Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Werek – Dravecký, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Svačina – Cienciala. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
Liberec: Will – Kolmann, Derner, Hanousek, Šmíd, Stříteský, Ševc, Doherty – Zachar, Jelínek, Krenželok – Lenc, Hudáček, Birner – Valský, Filippi, Kvapil – Ordoš, Redenbach, Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.

Další zprávy z regionu