Zámek v Hnojníku koupila vysoká škola

Po letech postupného chátrání se hnojnickému zámku blýsklo na lepší časy. Od španělské firmy jej koupila Vysoká škola Prigo. Namísto šlechty a později lesáků a zemědělců tak budou po chodbách kráčet studenti.

Zámek v Hnojníku se snad již brzy opět otevře veřejnosti. Foto: mr

Památka na nového vlastníka čekala několik let. Majitelé Vysoké školy Prigo zámek v Hnojníku  odkoupili od španělského podnikatele Restituto Perea Ruize za zhruba 10,5 milionu korun. „Zámek budeme provozovat jako školské zařízení podle potřeb některé ze škol skupiny Prigo. Pravděpodobné se jeví jeho využití jako jedno z pracovišť naší vysoké školy z Havířova. Asi se bude jednat o výuku v oboru Sociální práce. Vše ale závisí na řadě faktorů,“ podotkla zástupkyně majitelů zámku Linda Foltýnová.

Kuchyň na zámku by si asi každý představil trochu jinak. Foto: mr

První informace o tom, že o zámek má někdo vážný zájem, se objevily loni před Vánoci. Pak se ale dlouho zdánlivě nic nedělo a v létě už to dokonce vypadalo, že je zámek opět určen k prodeji. „Od podpisu rezervační smlouvy do podpisu kupní smlouvy neuplynul celý rok, ale podstatně méně. V mezidobí byly projednávány požadavky jednotlivých stran a také jsme řešili mnoho věcí s příslušnými orgány veřejné správy. Věnovali jsme se také mnoha právním otázkám,“ vysvětlovala Foltýnová.

Roky  devastace se na zámku nesmazatelně podepsaly. Foto: mr

Nyní už lidé v Hnojníku mohou na vlastní oči vidět, že je na světě nový zámecký pán. Na zahradě i přilehlých objektech začaly první práce. Památka ihned prokoukla, zmizely náletové dřeviny, je posekaná tráva. Všiml si toho i starosta Hnojníku Miroslav Molin. „Jde vidět, že je zde nový majitel, a to je moc dobře. Doufám, že se mu bude dařit s rekonstrukcí. Že se mu podaří jednání s památkáři, která nebudou jednoduchá, a zámek co nejdříve ožije novým životem,“ řekl.

Starosta Hnojníku Miroslav Molin je spokojený, že objekt zakoupil český investor, a doufá, že vzájemně budou spolupracovat tak, aby byly spokojeny obě strany i samotní obyvatelé obce.

Více informací si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu