Sotomayor překonal v dětství strach z výšek

Beskydskou laťku poctil svou návštěvou světový rekordman ve skoku do výšky Javier Sotomayor. Paradoxní je, že kubánský atlet původně tuto disciplínu nechtěl vůbec dělat.

Světový rekordman ve skoku do výšky Javier Sotomayor byl speciálním hostem mítinku. Foto: ba

„Ve čtrnácti jsme si museli povinně vybrat nějaké sportovní odvětví. Skok do výšky bylo to poslední, čemu bych se chtěl věnovat, protože jsem měl strach z výšek. Jenže zrovna tohle mi šlo nejlépe,“ řekl Sotomayor, který ve čtrnácti letech překonal dva metry. V patnácti posunul svůj osobní rekord na 217 a v šestnácti letech na 233 centimetrů.

„Bylo jasné, že ve mně asi něco je,“ uznal Sotomayor. Strachu se zbavil tím, že se mu postavil. „Krok po kroku jsem ho překonával, zvyšoval laťku. Dnes už s ním nemám problém. Zkusil jsem si i parašutismus a skočil jsem i z výšky tří tisíc metrů,“ upřesnil.

Sotomayor přepsal ve skoku do výšky i světové tabulky – v hale má hodnotu 243 a venku 245 centimetrů. Jen pro představu, fotbalová branka je vysoká 244 centimetrů. „Myslím si, že ještě nějaký centimetr jsem mohl přidat,“ podotkl.

Beskydskou laťku už jednou jako speciální host navštívil v roce 2006. „Dostal jsem opět pozvání, neváhal jsem. Jsem šťastný, že tu můžu opět být,“ uvedl dvaapadesátiletý kubánský výškař. „Přišlo hodně lidí, tolik jsem na specializovaném výškařském mítinku asi nikdy neviděl. Vytvořili skvělou atmosféru. Líbil se mi závod i vše okolo. Bylo to výborně zorganizované a celý scénář akce mi připadal zajímavý. Bylo to velmi dobré,“ pochválil.

Kompletní rozhovor s Javierem Sotomayorem přinášíme v tištěné verzi Třineckého hutníku, ve kterém se věnujeme Beskydské laťce na dvou stranách.

 

Další zprávy z regionu