Arciopat Siostrzonek besedoval v Avionu

Bouřlivý potlesk si vysloužil na závěr besedy v Čítárně a Kavárně Avion arciopat břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek. Setkání s českotěšínským rodákem započalo cyklus akcí, které městská knihovna pořádá při příležitosti stého výročí vzniku Českého Těšína.

Prokop Siostrzonek se setkal se svými rodáky. Foto: ba

Poutavému vyprávění o svém povolání, o základní vojenské službě, o útrapách, které mu přinesl totalitní režim, o své duchovní cestě i životě v břevnovském klášteře bedlivě naslouchala stovka přítomných.

„Rodiče mi nikdy nic nepřikazovali a do ničeho mě nenutili. Když jsem jim sdělil, jakou cestu jsem si vyvolil, pouze mi řekli dělej, co chceš, ale dělej to pořádně,“ řekl Siostrzonek.
Teologii vystudoval v Litoměřicích, po složení mnišských slibů obdržel jméno Prokop. Působil v několika farnostech, mimo jiné v Třinci, věčné sliby vázané na klášter v Břevnově tajně přijal v roce 1987 v Krakově.

Siostrzonek, jenž letos v srpnu oslaví 63. narozeniny, mimo jiné řekl, že lidé dnes nenaslouchají jeden druhému a nemají na sebe čas. Dle jeho názoru také zbytečně škatulkují druhé a nedokážou si vzájemně odpouštět.

V letech 1990 – 2017 byl převorem břevnovského kláštera, od roku 2017 je arciopatem. „Dnes už se cítím doma v Praze, kde jsem prožil polovinu svého života. S Břevnovem jsem svázaný. Nikdy však nezapřu své kořeny. Hrdě se hlásím k tomu, že jsem z Českého Těšína. Moje rodiště mělo velký vliv na mé povolání,“ zdůraznil benediktinský mnich.

Posluchače zajímalo, zda už nezapomněl „po našymu“. „Po našymu mluvím, dokonce jsem nedávno dával rozhovor v polštině. V klášteře máme jednoho bratra od nás, a když chceme ty ostatní naštvat, tak se spolu bavíme v našem nářečí,“ usmál se Siostrzonek.

Přiznal, že ačkoliv se tak neděje často, do Českého Těšína se rád vrací. Když dostal pozvánku, neváhal ani na okamžik. „Jezdím sem rád. Jsou to mé rodné končiny, tady jsem začal svou životní pouť. Vždy mě to tu obohacovalo duchovně a vybavilo pro další život. Beru to jako návrat ke kořenům. Je důležité, abychom je neztratili,“ rozloučil se Prokop Siostrzonek a vyrazil na zpáteční cestu do Prahy.

„Jsme moc rádi, že cyklus diskuzí se slavnými osobnostmi, které se pojí s Českým Těšínem, odstartoval právě Prokop Siostrzonek. Obohatil nás tím, co je důležité pro každého z nás. Upoutal pokorou, optimismem, životní moudrostí a úctou ke druhému člověku. Svým projevem donutil své posluchače k hlubokému zamýšlení,“ podotkla na závěr starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

Další zprávy z regionu