Ministr pochválil Dolní Lomnou

Ministr životního prostředí Richard Brabec minulý týden zavítal do Dolní Lomné, aby se podíval, jak pokračuje stavba domovních čistíren odpadních vod. Z celkového počtu 124, které budou do konce roku vystavěny, je již 74 zkolaudováno.

Ministr Richard Brabec během návštěvy Dolní Lomné. Foto: tm

Ministr si osobně prohlédl práce na stavbě čističky s pořadovým číslem 99. „Dolní Lomná je pro nás pilotním projektem, co se týče domovních čistíren odpadních vod,“ řekl Brabec. „Jasně se ukazuje, pokud bychom udělali ve všech obcích, včetně malých, centrální čistírnu odpadních vod, vše by se neskutečně prodražilo. Domovní čistírny jsou trendem a řešením pro místa, jako je například Lomná,“ pokračoval. Podle Brabce je důležité, že tento pilotní projekt se mění ve skutečnost. „Teorie je jedna věc, praxe druhá – a starostové obcí, které se k podobnému kroku chystají, budou mít v Lomné možnost získat konkrétní poznatky a poučit se z úskalí, kterými si zde museli projít,“ předeslal ministr.

„Naše obec má tak rozptýlenou zástavbu, že na některá místa bychom kanalizační řad nebyli schopni dotáhnout,“ řekla starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová. „Jsem ráda, že jsme lidem v odlehlých částech mohli pomoci alespoň domovními čistírnami,“ pokračovala.

Další zprávy z regionu