„Super,“ libují si ropičtí školáci u nových počítačů

„Počítače jsou perfektní! Super tabule! Funguje na dotek jako tablet,“ líbí se žákům ropické základní školy vybavení nové multimediální učebny. Poprvé v ní usedli počátkem září s novým školním rokem.

Žáci jsou z nového vybavení učebny nadšeni. Foto: ab

Dosud se ropičtí školáci učili IT dovednostem na technice pořízené před čtrnácti lety. „Počítače byly už hodně zastaralé. Navíc v původní učebně jsme jich měli jen devět, takže u nich museli žáci sedět po dvou, anebo jsme třídu museli dělit na dvě skupiny,“ přiblížila nedávnou minulost ředitelka školy Irena Byrtusová.

Obnovy se učebna dočkala o prázdninách. Náklady činily 1,98 milionu korun, z toho kolem 660 tisíc spolykaly stavební úpravy. Dotace z Integrovaného regionálního programu pokryla 95 procent nákladů, takže škola hradila necelých 100 tisíc. S předfinancováním pomohla obec.

Novou multimediální učebnu, jak řekla ředitelka, budou využívat všechny třídy české i polské školy prakticky pro všechny předměty. „Při výuce má každý žák svůj počítač. Prostorově je to uspořádáno tak, aby se žáci navzájem nerušili. A také nemohou od sebe opisovat,“ pousmála se ředitelka školy. Pokud je nevlídné počasí, je učebna k dispozici i pro školní družinu.

Kromě dvanácti počítačů pro žáky a jednoho učitelského, propojených v síti vytvořené na míru, je v učebně i špičková interaktivní tabule. Místnost je nově také ozvučena. „Oproti dřívější počítačové učebně je to rozhodně velký posun,“ poznamenala starostka Ropice Uršula Waniová.

Další zprávy z regionu