„Vakcinaci doporučuji každému dospělému člověku“

Zdravotníci společnosti Agel se v těchto dnech nechávají očkovat proti covidu-19. Příkladem jim šel předseda představenstva Nemocnice Agel Podlesí Radek Neuwirth. Vakcínu sám považuje za natolik bezpečnou, že z ní neměl obavy.

Radek Neuwirth se sám nechal bez obav naočkovat. Foto: Agel

Jaký je zájem zdravotníků vaší nemocnice o vakcíny? Budete mít dostatek pro všechny zájemce?
Zájem o vakcinaci je relativně vysoký. Z Moravskoslezského kraje máme pravidelné dodávky vakcín. Aktuálně je to tak, že například v Nemocnici Agel Třinec-Podlesí je dostatek vakcín pro všechny zdravotníky, kteří o ni mají zájem.

V následujícím čase se začne očkovat i široká veřejnost. Komu byste vakcínu sám doporučil?
Vakcinaci doporučuji široké veřejnosti, každému občanovi. Aktuální vakcína dodávaná do ČR s obchodním názvem Comirnaty je určena pro osoby starší 16 let.

V prvních vlnách vakcinace je vhodné se zaměřit na lidi z nejohroženějších skupin, tedy starší, a případně na skupiny s rizikovými faktory, jako jsou cukrovka, vysoký tlak, chronická onemocnění dýchacích cest a jiné závažné chronické onemocnění. Důležitým faktorem přednostní vakcinace je i příslušnost k rizikovému povolání. Jde o vojáky, policisty, zdravotníky, hasiče a podobně.

Mezi lidmi se objevují spekulace, že jsou vakcíny neodzkoušené, nebezpečné, riskantní…
Systém, který kontroluje zavedení jakékoliv vakcíny do Evropské unie, je velmi robustní a jeho primárním cílem je zajistit bezpečí pro vakcinovanou populaci. Všechny vakcíny schválené pro použití v EU splňují vysoké nároky na bezpečnost, jsou klinicky řádně testovány a zajišťují vysokou míru ochrany před onemocněním covid-19. Co nemůžeme vědět, je délka trvání aktivní ochrany před onemocněním, bude-li trvat rok či dva nebo zda bude dlouhodobá.

Jako lékař jsem zaznamenal obrovské množství zcela nesmyslných pseudoargumentů, které jsou naprosto nesmyslné a nezakládají se na pravdě. Bohužel, část populace jim může uvěřit. Nyní spoléhám na státní systém, který osloví odborníky, imunology, kteří jednoduchým způsobem tyto nepravdy veřejnosti vysvětlí.

Nechal jste se sám naočkovat?
Jsem týden po první dávce očkování očkovací látkou Comirnaty. Druhou dávku dostanu za 21 dnů od první dávky. Již po deseti dnech od první dávky mám velmi nízkou pravděpodobnost, že covidem-19 onemocním.

Jak váš organismus zareagoval na očkování a co vás vůbec vedlo k tomu, že jste na vakcínu kývl?
Pokud se mne ptáte na mou reakci po očkování, nejvíce mne trápila skutečnost, že jsem nemohl po očkování dva dny sportovat. Jinak jsem se cítil zcela normálně, jen mne lehce bolelo dva dny místo vpichu.

A motivace? Mám rodiče, kteří patří do rizikové skupiny, a nechci je ohrozit. Také nechci prodělat covid-19, opravdu se nejedná o lehké onemocnění a následky si část uzdravené populace může nést i delší dobu. Jedná se například o dlouhodobé postižení plic nebo srdce, což je bohužel časté i po lehkém průběhu covidu.

Další zprávy z regionu