Třinečtí vzpěrači získali kompletní sadu medailí na MČR

Vzpěrač Matyáš Čmiel obhájil na mistrovství ČR do 17 let titul. Ovládl hmotnostní kategorii do 73 kilogramů, když v trhu zvedl 91 kilogramů a v nadhozu 113 kilogramů. Ve stejné váze skončil druhý jeho oddílový kolega Ondřej Konderla.

Trio třineckých vzpěračů, kteří získali na mistrovství ČR do 17 let medaili. Foto: archiv oddílu

Bronzovou medaili získala v juniorkách pro Třinec ještě Radka Klabalová. „Je to opět super výsledek,“ těšilo trenéra Jana Cymorka.

„Je pěkné, že jsme opět (v hodnocení oddílů) vysoko a že se děti zlepšují. Stále také přibíráme chlapce i dívky od deseti let. Máme trenérskou kapacitu i pěkné zázemí ve STaRSu. Jsme tu dnes a denně a všechny zájemce vítáme.“trenér Jan Cymorek

Třinečtí vzpěrači pokračují v medailových žních, loni dokonce získali na MČR do 17 let čtyři tituly. „To bylo něco mimořádného, výjimečného. Stalo se poprvé v historii našeho oddílu, abychom během jednoho mistrovství získali tolik titulů. Z loňské sestavy se Klárka Klabalová i Barča Švaňová posunuly do starší kategorie a těší mě, že se objevili další mladí, kteří se posouvají,“ radoval se.

Čmiel už před měsícem ukázal svou sílu ve druhé lize mužů v soutěži družstev. Tehdy v obou disciplínách překonal ještě o pár kilogramů víc (103 + 115) než teď na MČR.

„Potvrdil na mistrovství roli největšího favorita. Vyhrál suverénně, a to ještě mohl podat lepší výkon, jen ho limitovalo zranění, které se mu přihodilo v týdnu před závody. Zakousl se mu do lýtka cizí pes, když venčil toho svého. Nějak na sebe psi poštěkovali, chtěl toho svého ochránit a vmotal se mezi ně. Bylo to nešťastné. Lítal tři dny po nemocnicích a jsem rád, že ho lékaři dali dohromady a že mohl startovat,“ vysvětlil Cymorek.

Za Čmielem skončil druhý Konderla, který zdolal v trhu 71 kilogramů a v nadhozu přidal devadesát kilogramů. „Je to velký úspěch. Hodně se v poslední době zlepšil. Projevuje se, že s trenéry Šigutovou a Raszkou udělali kus dobré práce. A pořád mu je jen šestnáct let, příští rok může opět bojovat o medaile,“ dodal.

Klabalová minulý rok vyhrála na MČR do 17 let, přestože měla teprve čtrnáct roků. Při obhajobě startovala ve o jednu váhovou kategorii výš (do 55 kilogramů) a předvedla lepší výkon než loni. V trhu zvedla 49 kilogramů, v nadhozu 62 kilogram a skončila třetí. „Vedla si dobře, ale objevily se nové soupeřky. Loňský titul byl výjimečný, získala ho velmi mladá. Ještě má dva roky v této věkové kategorii před sebou,“ pokračoval Cymorek.

Radost mu udělal i Petr Hauke, poslední závodník třinecké výpravy. S výkonem 76 kilogramů v trhu a 95 v nadhozu obsadil čtvrté místo. „V nadhozu mu rozhodčí neuznali sto kilo, ale ještě musíme zapracovat na technice, aby se to rozhodčím líbilo. Je potřeba, aby se zlepšil i v trhu. Ale udělal velký posun, to mě těší,“ řekl trenér.

Třinec oddíl skončil i v bodovém hodnocení oddílů na čtvrtém místě a potvrdil, že pracuje s mládeží velmi dobře. „Je pěkné, že jsme opět vysoko a že se děti zlepšují. Stále také přibíráme chlapce i dívky od deseti let. Máme trenérskou kapacitu i pěkné zázemí ve STaRSu. Jsme tu dnes a denně a všechny zájemce vítáme,“ uzavřel Jan Cymorek.

Další zprávy z regionu