Vzpěrači získali na mistrovství ČR čtyři medaile včetně dvou titulů

Z třineckého oddílu vzpírání se kvalifikovali čtyři závodníci na mistrovství ČR do 20 let a každý získal medaili. Nikolas Ladomirjak a Klára Klabalová vybojovali titul. Matyáš Čmiel a Radka Klabalová skončili třetí.

Třinecký vzpěrač Nikolas Ladomirjak si na MČR vytvořil osobní rekordy v trhu i nadhozu a vyhrál první titul. Foto: oddíl

„O moc lépe to už dopadnout ne­mohlo. Radka je teprve patnácti­letá holka, startovala mezi star­šími a medaile je velký úspěch. U Matyáše jsem si říkal, že s tro­chou závodnického štěstí by mohl být druhý. K tomu Nikolas a Klára získali tituly, to je nádhera. Asi jsem je připravil dobře,“ těšilo tři­neckého trenéra Jana Cymorka a dodal, že v letošní sezoně už jeho svěřenci získali na mistrovstvích ČR pět zlatých medailí.

„O moc lépe to už dopadnout ne­mohlo. Radka je teprve patnácti­letá holka, startovala mezi star­šími a medaile je velký úspěch. U Matyáše jsem si říkal, že s tro­chou závodnického štěstí by mohl být druhý. K tomu Nikolas a Klára získali tituly, to je nádhera.“Trenér Jan Cymorek

Ladomirjak, který startoval ve váze do 96 kilogramů, si dokonce vytvořil nové osobní rekordy. V trhu zvedl 112 kg a v nadhozu třetím pokusem 140 kg. Druhého v pořa­dí porazil v součtu obou disciplín o čtyři kilogramy.

„Mile mě překvapilo, že mu sedl trh i nadhoz v jeden den,“ řekl Cymorek. „V trhu si zlepšil osobák o jedno kilo, v nadhozu o osm, což je markantní posun. Vě­děl jsem, že na to má, protože na tréninku se mu to už jednou po­vedlo. Ale závod je o něčem jiném a má ho teď potvrzený i na papí­ře. Jen takový ze soutěže se počítá jako rekord,“ pokračoval trenér.

Čmiel letos obhájil titul na mis­trovství ČR do 17 let a medaile mu neunikla ani mezi staršími. Ve váze do 73 kilogramů zapsal 101 kg v trhu a 114 kg v nadhozu. V přepočtu na Sinclairovy body do­sáhl jen o něco málo nižšího čísla než Ladomirjak. Výkony obou zá­vodníků jsou tak i příslibem smě­rem k finále MČR družstev. Každý tým má šest členů a počítá se pět nejlepších výsledků.

„Horní Suchá je bezkonkurenč­ní, ale už jsem klukům říkal, že když se každý zlepší o pět šest kilo, mohli bychom skončit druzí. To by bylo krásné, je to motivace. Do sou­těže schází necelý měsíc, mají čas ještě na sobě zapracovat,“ řekl. Na MČR vedl děvčata jejich tatínek Ra­dovan a chlapce Jakub Gorný.

Sestry trénuje na dálku, doma mají vzpírárnu
Klára Klabalová se minulý rok sta­la mistryní ČR do 17 let a stejné­ho úspěchu dosáhla teď i ve starší kategorii. Ve váze do 64 kilogramů zdolala třetími pokusy v trhu 64 kg a v nadhozu 80 kg. V obou dis­ciplínách byla nejlepší a druhou v pořadí porazila o čtyři kilogramy.

„Vypadá slibně, a to má ještě re­zervu. Až odstraníme určité nedo­statky, půjde krásně nahoru,“ řekl třinecký trenér Jan Cymorek.

Její sestra Radka opět proháně­la starší a zkušenější závodnice. Ve váze do 54 kilogramů skončila třetí, když uzvedla v trhu 52 kg a v nadhozu 65 kg. Na vítězku ztratila v dvojboji devět kilogra­mů. „Je šikovná. Už loni vyhrála mistrovství ČR do 17 let, přestože měla jen čtrnáct roků. Ještě má v kategorii do 20 let před sebou pár mistrovství a věřím, že i tady brzy zvítězí,“ pokračoval.

Cymorek přitom trénuje obě sestry na dálku. „Bydlí v Kojetíně, ale mají zapáleného tatínka, který k jejich baráku přistavil vzpírárnu a taky za nás soutěží ve druhé lize. Trénují takhle všichni tři doma a posílají mi několikrát týdně vi­dea. Prohlédnu si je a okomentu­ju. Vedu holky takhle od začátku, funguje nám to,“ popsal.

Další zprávy z regionu