Dřevěnka přibližuje prastarý chov včel

Brtnicví, prastarý způsob chovu včel v dutinách stromů, přibližuje výstava s názvem Včelaření jinak fotografa Milana Motyky v Dřevěnce na Fojtství v Mostech u Jablunkova.

Milan Motyka vysvětloval, jak vlastně brtnictví funguje. Foto: ba

Tematickou výstavu tvoří celkem 49 fotografií. Jejich autorem je mostecký rodák Milan Motyka. Včely chová od svých 12 let, později je začal fotografovat.

„Některé snímky jsem pořídil v blízkém okolí, zejména v Dolné Lomné, za jinými jsem cestoval do Polska nebo do Rakouska. Abych dodržel původní motiv výstavy, rozhodl jsem se návštěvníkům představit brtnictví. Je to starodávný způsob chovu včel, který se v mnoha zemích používá dodnes. Já se mu věnuji zhruba sedm let, učil jsem se mu od včelařů z Polska,“ řekl Motyka.

V pořadí 43. výstavu Milana Motyky zahájila vernisáž. Její součástí bylo hudební vystoupení, během kterého příchozím svůj um předvedli Motykovi synové. „První housle hrál Štěpán, na viole Pavel. Synové mě většinou doprovázejí. Dnes s nimi poprvé hrál na cimbál můj nejmladší syn Tomáš,“ prozradil Milan Motyka.

V prvním patře Dřevěnky mohou návštěvníci obdivovat dřevěné sochy různých zvířat. Autorem výstavy s názvem V srdci dřeva je Marián Zborovančík z Oščadnice. Dřevořezby – zvířata, kříže, srdíčka či anděly vytváří už od dětství.

Obě výstavy budou v Dřevěnce k vidění do konce roku.

Další zprávy z regionu