Mladíci dostali za spálení vzácného kostela spíše mírné tresty

Devět, osm a tři a půl roku vězení. Tolik času by měli strávit ve vězení mladíci, kteří loni v srpnu zapálili kostel v Gutech. Jestli tomu tak bude, se ale zatím neví.

Ještě před rokem v Gutech stál krásný kostelík ze 16. století. Foto: Robert Mročka

Dva z obžalovaných žhářů se na místě odvolali, třetí si spolu se státním zástupcem vzal lhůtu na odvolání. Do vazby se vrátil obžalovaný, který trestný čin spáchal jako mladistvý.

Krajský soud v Ostravě nejtvrději potrestal Josefa Bortela. Podle výpovědí právě on atak na kostelík vymyslel. O rok méně si zatím vysloužil Jakub Hurník. Ten sám tvrdil, že se žhářským útokem nemá nic společného. Jen dva známé dovezl na místo a o jejich úmyslu údajně nevěděl. Sám se pak také přihlásil na policii, které svědectvím pomohl. Třetí mladík, který měl následující den po spáchání trestného činu osmnácté narozeniny, má díky svému nízkému věku trest ve výši pouhých tří a půl let. Z toho si necelý rok už odseděl ve vazební věznici. „A právě Hurník a mladistvý se odvolali na místě, Bortel si vzal lhůtu na odvolání,“ potvrdil mluvčí Krajského soudu v Ostravě Jiří Barč.

Josef Bortel dostal zatím nejtvrdší trest ze všech, soud mu udělil devítileté vězení. Foto: mr

„Po všech výsleších vlastně není znám motiv. Hovoří se stále o mladistvém hecování. Bortel přitom měl nekalé úmysly již dříve. S jiným kamarádem se totiž domlouval, že by mohli zapálit kostel v obci Bílá na Frýdecko-Místecku. K tomuto činu ale nedošlo.“mluvčí krajského soudu Jiří Barč

Soudní líčení vedla Lenka Čechová. Ta také zrekapitulovala, jak se vše událo. V noci z 2. na 3. srpna 2017 jela trojice mladých mužů do Gutů. Vezl je Jakub Hurník, který za odvoz dokonce dostal zaplaceno 4000 korun. Na místě vystoupil mladistvý, jenž se měl nejprve přesvědčit, zda v kostelíku nikdo není. „Pak jej za pomoci benzínu zapálil. Vše si natáčel na mobilní telefon,“ uvedla soudkyně. Udivilo ji, že ani jeden ze tří obžalovaných v soudní síni neprojevili nad svým činem ani náznak lítosti.

„Zvláštní je i to, že po všech výsleších vlastně není znám motiv. Hovoří se stále o mladistvém hecování. Bortel přitom měl nekalé úmysly již dříve. S jiným kamarádem se totiž domlouval, že by mohli zapálit kostel v obci Bílá na Frýdecko-Místecku. K tomuto činu ale nedošlo,“ řekl Jiří Barč. Jak dále pokračoval, podle psychologického posudku by mladí pachatelé sami jako jednotlivci trestný čin nespáchali. Až když je náhoda svedla dohromady, stalo se.

„Rozkrývání tohoto trestného činu nebylo nijak náročné. Přispěli k němu obžalovaní, každý svým dílčím způsobem. Z jejich výpovědí se poskládal ucelený obrázek, co se onoho večera přesně stalo,“ vysvětloval Jiří Barč.

Státní zástupce Josef Šuhaj médiím také sdělil, že obžalovaní měli před spáchání zločinu dokonce seznam kostelů, které by mohli zapálit.

Tresty, které mladíci dostali a mohou se odvoláním ještě změnit, přitom byly spíše na dolní hranici sazby. Za obecné ohrožení totiž hrozí osmi až patnáctileté vězení. Mladistvý mohl strávit za mřížemi od jednoho do pěti let. Soudkyně rozhodla o mírnějším potrestání s ohledem na věk pachatelů i skutečnost, že ještě nebyli nikdy trestáni. Podle soudu ale musí žháři uhradit vzniklou škodu, která přesahuje 20 milionů korun.

Další zprávy z regionu