Střítež je konečně bez semaforů a kolon

Po více než dvou měsících je obec Střítež opět průjezdná bez komplikací. Skončila náročná rekonstrukce chodníku. Radost tak mají nejen místní, ale i ti, co obcí projíždí. Kvůli rekonstrukci chodníku se tam totiž tvořily dlouhé kolony aut.

Nový chodník ve Stříteži je pohodlný a hlavně bezpečný. Foto: mr

Ještě začátkem května se obyvatelé Stříteže museli spokojit s chodníkem, který byl v havarijním stavu. Byl nerovný, měl spoustu děr a chůze po něm nebyla příjemná.

Rekonstrukce začala 4. května a zkomplikovala život nejednomu řidiči. Provoz byl totiž řízen semaforem vždy v úseku, na kterém se pracovalo. Vznikaly tak dlouhé kolony.

„Bylo to skutečně náročné a já jsem moc rád, že už to máme konečně za sebou. S výsledkem jsem navíc moc spokojený. Konečně máme chodník, který je rovný, kvalitní, a dokonce o půl metru širší, než byl ten původní. Je tudíž daleko bezpečnější,“ kvituje starosta Stříteže Miroslav Jaworek.

S jeho slovy souhlasí i jedna z tamních obyvatelek. „Je to bez chyby, obrovský rozdíl. Sice to trvalo dlouho, ale teď je chodník bezpečný a dobře se po něm chodí,“ přitakala.

Stavba se ale neobešla bez problémů. Starosta musel například řešit nečekané opravy kanalizačních vpustí nebo barevnost dlaždic při sjezdech k domkům. „Ty mají být podle projektu červené, ale dodali nám šedé. To se muselo změnit,“ upřesnil starosta.

Navíc se protáhla délka rekonstrukce o dlouhých 27 dní. „Dvacet dnů měli zpoždění kvůli deštivému počasí, dalších sedm jim zabraly vícepráce,“ prozradil Miroslav Jaworek.
Zrekonstruovaný chodník vede podél hlavní silnice přes celou obec. Využijí jej nejen chodci, ale je dostatečně široký i pro cyklisty.

Obci se na náročnou rekonstrukci podařilo získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a to ve výši 85 procent uznatelných nákladů. Celkem vyšel na 9,2 milionu korun.

Další zprávy z regionu