Otevřeli terminál

Dvě parkoviště, moderní výpravní budova s veškerým zázemím, deset nástupišť i zázemí pro cyklisty jsou součástí nového centrálního dopravního terminálu v Českém Těšíně, který byl slavnostně otevřen v poslední prázdninový den.

Dopravní uzel spojil ulice Frýdeckou a Jablunkovskou. Foto: ba

„Vybrali jsme pro tento okamžik právě začátek školního roku. Den, kdy se budou do centra města znovu sjíždět děti z příměstských částí, a také středoškoláci z okolních měst. Tentokrát už na moderní autobusové stanoviště s příjemným zázemím a komfortem, který k dopravě v 21. století patří,“ zdůvodnila starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

Výstavba moderního dopravního uzlu v srdci města začala v lednu loňského roku a trvala 20 měsíců. Vyšla přibližně na 104 milionů korun včetně daně, většinu této částky pokryly dotace.  „Součástí dopravního terminálu jsou dvě parkovací plochy, které pojmou přes 140 aut.  Na první jsou řidičům k dispozici tři místa pro rodiče vezoucí své děti do školy a dvě místa pro motocykly. Na druhé je osm stání vyhrazených pro osoby se zdravotním omezením. Na parkovištích nechybí ani stání určená pro taxislužbu,“ přiblížila referentka investic českotěšínské radnice Andrea Klimszová.

Nový dopravní terminál má deset nástupišť. „Sedm je pro meziměstskou dopravu, dvě pro místní a jedno i pro zájezdovou dopravu. O odjezdech autobusových i vlakových spojů cestující informuje šest obrazovek. Ve výpravní budově je místnost pro řidiče, klimatizovaná čekárna pro cestující a nechybí ani přepravní kancelář. K dispozici jsou toalety, za které bude možné platit hotově i kartou,“ pokračovala Klimszová.

V Českém Těšíně nezapomněli ani na cyklisty. K dispozici mají zastřešené cyklostojany i cykloboxy. Mobiliář tvoří 68 laviček a 23 odpadkových košů. Dominantou dopravního terminálu zůstává starý vzrostlý jilm, v průběhu podzimu se počítá s dalším ozeleněním.

Po slavnostním aktu, kterého se účastnili zástupci města, kraje i zhotovitele, se s prostředím autobusového stanoviště seznámila také široká veřejnost. Příchozí se mohli projet historickým autobusem Škoda.

Další zprávy z regionu