Gornému gratuloval trojnásobný olympijský vítěz

Třinecký vzpěrač Jakub Gorný vyladil formu správně. Dvacetiletý závodník si na juniorském mistrovství světa vytvořil nové osobní rekordy v trhu (150 kg) i nadhozu (180 kg) a skončil devátý. 

Jakub Gorný narazil v dějišti MS i na svůj největší vzor - Pyrrose Dimase. Foto: archiv J. Gorného

„Věděl jsem, že na to mám. Tyto váhy jsem už v závěru přípravy zvedal docela často a v trhu jsem dokonce překonal i 155 kilo. Cítil jsem se díky tomu jistější a mám velkou radost, že se mi výkony povedly předvést i v soutěži. Přesně k těmto číslům jsme směřovali trénink, cílem bylo skončit mezi deseti nejlepšími. Jsem nadmíru spokojený. Je to super pocit,“ radoval se Gorný.

Před závodem ho nabilo energií i nečekané setkání se svým vzorem Pyrrosem Dimasem, trojnásobným olympijským vítězem. „Bylo to něco neuvěřitelného. Už jsem ho viděl na zahájení, kde ho jako jednu z největších světových legend vzpírání pozvali na pódium a předali mu uzbecký kroj. Už tehdy jsem si říkal, že s ním musím mít fotku, a moje šance přišla před vážením k závodu. Udělalo mu radost, když jsem mu řekl, že je mým vzorem. Vyfotili jsme se, podali jsme si ruku a nejraději bych si ji ani neumýval,“ pousmál se.

„Jeho přítomnost mě neznervózňovala. Naopak mě to motivovalo a potěšilo mě, že mi pogratuloval k výkonům.“Jakuba Gorného sledoval na MS i jeho vzor Pyrros Dimas

Gorného sledoval Dimas i při závodech, protože ve stejné skupině startovali dva jeho svěřenci. „Je trenérem Američanů. Věděl jsem o něm. Jeho přítomnost mě neznervózňovala. Naopak mě to motivovalo a potěšilo mě, že mi pogratuloval k výkonům. Je to pro mě neskutečný zážitek,“ podotkl třinecký závodník. Medaile visela v dvojboji o třicet kilogramů výš, vítězný Gruzínec dokonce pokořil 382 kg.

Chce medaili z ME, nevzdává se myšlenek na český rekord

Jakub Gorný je českým rekordmanem do 17 let a před třemi roky prohlásil, že zaútočí na národní maxima do 20 let, které drží Tomáš Matykiewicz. Talentovaný vzpěrač momentálně ztrácí v trhu 15 a v nadhozu 25 kilogramů.

„Ještě do konce roku můžu zabojovat, nevzdávám se. Když jsem se o tom bavil s trenéry a přítelkyní, shodli jsme se, že v trhu i nadhozu mám rezervy. V obou minimálně deset kilo. Kdyby šlo vše, jak má, mohlo by se to povést. Zejména v trhu. Rekord v nadhozu je vysoko, navíc mám slabé nožičky. Je to hodně. Nereálné to ale není,“ uvedl Jakub Gorný.

Nejde jen o rekordy. „Ještě mě v říjnu čeká juniorské mistrovství Evropy. Medaile se udělují i samostatně za výkony v trhu a nadhozu a myslím si, že výkon 160 kg v trhu by na ni mohl stačit. Je to pro mě motivace,“ podotkl třinecký vzpěrač, který měl k medaili blízko i na ME do 17 let. Tehdy skončil v nadhozu čtvrtý a celkově v dvojboji pátý.

 

Další zprávy z regionu