Opozice zcela ostrouhala

Starosta Jiří Hamrozi (KDU-ČSL) a místostarosta Luboš Čmiel (ODS a nezávislí kandidáti) budou stát v čele nejvýchodnějšího města ČR i v následujících čtyřech letech. Do křesel je minulou středu usadili zastupitelé na svém prvním zasedání.

Zastupitelé Jablunkova. Foto: ba

„Ctíme výsledky komunálních voleb. Nabídli jsme straně KDU-ČSL, konkrétně Jiřímu Hamrozimu spolupráci s tím, že naším záměrem bylo vytvoření široké koalice se zapojením dalších politických stran. Jelikož spolupráci odmítli, sdělujeme, že jejich návrhy hlasováním nepodpoříme,“ prohlásila Kateřina Chybidziurová z ČSSD, která ve volbách získala druhý nejvyšší počet hlasů.

Vítězná KDU-ČSL má sedm mandátů. Vytvořila koalici s ODS a nezávislými kandidáty (3 křesla) a Nezávislými (1 křeslo), která má 11 z celkového počtu 21 mandátů. Zbývajících 10 patří opozici – stranám ČSSD (4), Patrioti (3), Sdružení nezávislých kandidátů (2) a Soužití – Wspólnota (1).

A toto rozložení sil se promítlo do volby starosty, místostarosty a zbývajících pěti členů rady. Mandát starosty a místostarosty obhájili Jiří Hamrozi a Luboš Čmiel (11 hlasů pro, 10 proti). Kateřinu Chybidziurovou, navrženou protikandidátku na pozici místostarostky, podpořilo 10 členů, 11 bylo proti. Totožný byl rovněž výsledek hlasování o složení sedmičlenné rady města, přičemž koalice i opozice navrhly svých pět kandidátů. Neprošel návrh Daniela Świerczka, na jehož základě by v radě seděli zástupci koalice i opozice.

Co se však povedlo odhlasovat, je to, že kromě prvních dvou mužů města smějí sezdávat páry i zastupitelky. „Třetina zastupitelů je nováčky. Jejich předchůdcům děkuji za práci. Jedním z nich je Tomáš Hanzlík, který byl v roce 1994 deset hodin starostou. Jeho 32 let v zastupitelstvu asi jen tak někdo nepřekoná,“ poukázal Hamrozi a podotkl, že Jana Sagitariová a Jan Gomola byli v zastupitelstvu 24 let.

A jak reagoval starosta na výtku, že jeho strana nectí výsledky voleb a že odmítl vytvoření superkoalice? „Jejich podmínkou bylo, že budou mít místostarostu. To byla jediná překážka, jinak bychom je do koalice vzali. Nemohli jsme na jejich požadavek přistoupit, protože se osvědčila čtyřletá spolupráce s dosavadním místostarostou. Přesto věřím, že s opozicí budeme úzce spolupracovat k prospěchu našeho města, abychom ho posouvali napřed.“

Další zprávy z regionu