Ženy komunální politika neláká

Do obecních zastupitelstev v našem regionu usedlo po podzimních volbách celkem 77 žen. Je to o osm méně než před čtyřmi lety. Jsou zde dokonce i dvě obce, kde zastupitelstva připomínají spíše pánský klub. Zástupkyně něžného pohlaví v nich zcela chybí.

Jedinou zastupitelkou v Hrádku je Marta Czyžová. Foto: mr

V Horní Lomné a ve Vělopolí budou následující čtyři roky rozhodovat o věcech veřejných pouze muži. Do zastupitelstva se tam nedostala ani jedna žena. „Je mi to opravdu líto. Není od věci, když je v zastupitelstvu prezentován i ženský pohled na věc,“ zamyslel se starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Jak dále řekl, možná ženy od práce v zastupitelstvu odrazuje i fakt, že ve vedení této obce ještě nikdy žádná zástupkyně něžného pohlaví neseděla. „Anebo je to tím, že v malé obci řeší starosta hodně technické věci a ženám se do toho prostě nechce. Každopádně zde máme dvě referentky, takže nejsme úřad úplně bez žen,“ doplnil starosta.

V regionu je také několik obcí, ve kterých je mezi zastupiteli pouze jedna žena. „Myslím, že je to spíše otázka na voliče. Pravda, strana, za kterou jsem kandidoval, měla ženy na méně volitelných místech, ale na jiných kandidátkách byly i výše, a přesto se do zastupitelstva nedostaly,“ podotkl starosta Hrádku Robert Borski.

Pokračoval, že by více kolegyň v řadách zastupitelů rozhodně uvítal. „Aby to bylo aspoň trochu vyrovnané, navrhujeme ženy do obecních výborů. Třeba do finančního jsou navrženy hned tři a další by měla být ve výboru pro národnostní menšiny. Členy výborů budeme volit dnes na zastupitelstvu,“ doplnil Borski.

Jedinou zastupitelkou v Hrádku je Marta Czyžová. Na práci v pánském kolektivu si nestěžuje. „S kolegy se mi pracuje velmi dobře. Mají respekt k tomu, co říkám, takže nemám důvod cítit se špatně,“ zamyslela se zastupitelka. Na druhou stranu by ale uvítala, kdyby bylo v politice obecně více žen. „Mají jiné vnímání světa, často k problémům přistupují citlivěji. Ale voliči to tentokrát namíchali takto, takže s tím nic nenaděláme,“ dodala.

Primátorka Třince Věra Palkovská načala právě své páté volební období a úbytku žen v komunální politice se nediví. „Jednak je opravdu těžké skloubit práci a rodinu. Nikoho nezajímá, že máte nemocné děti nebo neuklizený dům, musíte být k dispozici, když je třeba. Takže pokud nemáte doma zázemí a pomoc ostatních členů domácnosti, nejde to zvládnout,“ vysvětlovala primátorka.

Dalším důvodem je podle ní fakt, že i komunální politika velice zhrubla. „Zejména na sociálních sítích se lže, překrucuje pravda, uráží. Je až s podivem, kolik se tam vyskytuje falešných profilů a jaká zloba z některých lidí prýští. Málokterá žena je ochotná snášet tyto útoky,“ poukázala Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu