Řidiči si počkají. Nejdříve bude oprava vodovodu, poté cesty

Na nový povrch vozovky na ulicích Školní, Za učilištěm, Zahradní, Příčné a Sadové v centru Jablunkova si musejí motoristé i cyklisté ještě nějakou dobu počkat. Opravu, která měla začít po ústupu zimního počasí, oddálila modernizace vodovodu, ke kterému přistoupí společnost SmVaK.

Rekonstrukce Školní ulice je jednou z letošních priorit města. Foto: ba

Řidiči, zejména pak ti místní, se musejí obrnit trpělivostí. Vloni na podzim modernizaci vozovky zhatily opravy kanalizace a poté nepříznivé počasí, kdy udeřily mrazy. Silničáři se nepustí do práce ani na jaře, a to z důvodu oprav vodovodního potrubí.

„Jablunkov letos plánuje na Školní ulici rekonstrukci komunikace v plné šíři. Vlivem stavebních prací by mohlo dojít ke zvýšené poruchovosti vodovodního potrubí, které pochází z roku 1957. Nové vodovodní potrubí v délce 240 metrů bude z tvárné litiny. Hotovo musí být předtím, než začne město výměnu povrchu komunikace, zhruba v polovině letních prázdnin,“ informoval mluvčí společnosti SmVaK Marek Síbrt. Dodal, že se počítá s přepojením 20 vodovodních přípojek, a upřesnil, že na zmíněný řad je napojeno zhruba 60 obyvatel.

V nejvýchodnějším městě republiky chtějí zabít dvě mouchy jednou ranou. Na zmíněných ulicích chtějí položit nejen nový asfaltový koberec na vozovku, ale také zrekonstruovat chodníky. „V některých místech niveleta obrubníků neodpovídá normám, někde je vyšší, jinde zase nižší. Neodpovídají ani sjezdy. K výměně obrubníků bylo nezbytné stavební povolení a projektová dokumentace. Stávající asfaltový povrch nahradí zámková dlažba, jak si to přáli místní. V chodníku povede telefonní slaboproudý rozvod,“ přiblížil starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Doplnil, že v úvahu přichází varianta v některých místech chodník zúžit a vytvořit tak odstavná místa pro auta. „Pracujeme na přípravě projektové dokumentace a stavebního povolení, do konce června by mělo být hotovo. Na nový povrch na pěti ulicích bychom měli získat dotaci z ministerstva pro místní rozvoj ve výši 65 procent uznatelných nákladů,“ upřesnil starosta.

Další zprávy z regionu