Na boj se jmelím dostali miliony

Do boje se jmelím se vrhnou v Českém Těšíně a Karviné. Díky společnému projektu získala obě města dotaci téměř 15 milionů korun. Dle arboristy se sice nad jmelím ve většině případů zvítězit nedá, ale lze prodloužit životnost stromů.

Na začátku projektu nechyběla prohlídka parku v Českém Těšíně, kde jsou stromy napadené jmelím. Foto: tm

„Ideálním řešením je, že jmelím napadenou větev uřežeme celou, což děláme u tenčích větví. U hrubších musíme brát v potaz to, abychom strom nepoškodili, ani jeho celkovou podobu. Proto takové větve řežeme dle zkušeností. Každý strom řešíme individuálně,“ naznačil arborista Jakub Heczko. Jak dále řekl, mechanickým odstraněním jmelí se jeho zárodků nezbavíme. Do čtyř let vyraší znovu a někdy ještě ve větší míře.

„Ve vegetačním klidu můžeme použít i chemický postřik. Ovšem k tomu musí být ideální klimatické podmínky bez sněhu, mrazu, deště, aby strom na látku zareagoval. Jmelí pak samo ze stromu spadne. Ale ani tak nikdo nezaručí, že se po nějaké době na strom nevrátí,“ pokračoval Heczko, který se jmelím „bojuje“ od roku 2016.

Jmelí roznáší mezi stromy ptáci svým trusem. „V ideálním případě strom ošetřujeme, když má na sobě jen pár kuliček jmelí. Pokud však napadený strom nezačneme řešit rychle, parazit nad ním přebere kontrolu. Bere všechny živiny ze stromu a ten začne chřadnout. U hodně napadených stromů je pak jediné řešení. Strom pokácíme,“ dodal arborista.

Náklady na ošetření vytipovaných stromů v obou městech jsou vyčísleny na 16,5 milionu korun, přičemž 90 procent pokryje dotace z Norských fondů a Státního fondu životního prostředí. „V Českém Těšíně ošetříme 349 stromů, v Karviné 1 187 stromů. Cílem projektu je zvýšení čisticí schopnosti stromů odstraněním parazitického jmelí na území obou měst. Realizací dojde k prodloužení životnosti stromů,“ upřesnila projektová manažerka Petra Blachová.

Projekt, který je podpořen Norskem prostřednictvím Norských fondů, potrvá do konce dubna příštího roku.

Další zprávy z regionu