Co se ve městě bude dít, rozhodnou i lidé. V aplikaci

Jak zapojit obyvatele Třince více do veřejného dění. To řešili zastupitelé  na svém posledním zasedání. Pomoci má takzvaný participativní rozpočet, díky němuž si lidé sami vymyslí projekty a také si je odhlasují. Projekt je na začátku a měli by se do něj zapojit zastupitelé napříč politickým spektrem.

Jedním z prvních občanských návrhů je Selfie Point. Foto: město

S návrhem přišel zastupitel a předseda finančního výboru Patrik Bocek. „Na poslední schůzce finančního výboru jsme se zabývali fungováním participativního rozpočtu a shodli jsme se, že by se Třinec měl zařadit vedle ostatních měst a zřídit si ho také. Výbor mě pověřil, abych dnes přišel s návrhem zřídit pracovní skupinu, která by se zabývala pravidly tohoto rozpočtu,“ řekl na úvod Patrik Bocek.

Zastupitelka Lucie Fremrová na jeho slova zareagovala, že ji těší, že zde vznikla napříč politickým spektrem poptávka po zapojení občanů Třince do rozhodování o svém městě.
„Už v březnu jsme ale představili novou aplikaci Fajny Třinec, která je jeho obdobou. Nyní s vedením města a dalšími lidmi pracujeme na tom, abychom nastavili jasná pravidla a platformu, jakým způsobem bude město komunikovat se svými občany a naopak. Proto si myslím, že by bylo zbytečné nyní vytvářet pracovní skupinu, protože by se jednalo o dvě koleje, které vedou k jednomu cíli,“ domnívá se zastupitelka.

Nutnost určit pravidla
Pokračovala, že naopak zve všechny zastupitele, aby se zúčastnili schůzky v září, kde se budou aplikací Fajny Třinec zabývat.

„Je asi jedno, kde a jak pracovní skupina vznikne. Jsem rád, že se touto cestou chceme vydat a je na ní shoda,“ zareagoval Patrik Bocek.

Primátorka Třince Věra Palkovská vysvětlila, že se vedení města participativním rozpočtem zabývá už dlouho, byť mu tak neříká, a chce jej aplikovat prostřednictvím aplikace Fajny Třinec. „My teď stojíme před těžkým úkolem. Tím je vymyslet pravidla, aby byla spravedlivá a aby třeba občané lidnatějšího obvodu nepřehlasovali vždy ty z menších částí města. Mohlo by se říct, že je přece můžeme okopírovat od někoho jiného, ale tak to bohužel nejde. Každé město je jiné, má rozlišné rozložení obyvatelstva, jiné podmínky,“ argumentovala Palkovská.

V momentě, kdy budou pravidla na světě, zastupitelé odsouhlasí i částku, kterou dostanou občané k dispozici a za níž se jejich návrhy uskuteční. „Takže až budeme schvalovat rozpočet na příští rok, měla by být už jeho součástí,“ upozornila primátorka.

Lucie Fremrová podotkla, že v aplikaci Fajny Třinec už návrh občanů je. „Chtěli by si zřídit selfie point. Měl obrovskou podporu jak na sociálních sítích, tak i na Fajnem Třinci. V současné době se již řeší jeho vznik,“ dodala.

Další zprávy z regionu