Soutěž Ministerstva zemědělství má podpořit malé a střední producenty a farmáře, kteří nabízejí kvalitní, čerstvé a poctivé produkty. Tentokrát se radují i malí farmáři z Komorní Lhotky, kteří si cenu a označení Regionální potravina vysloužili za svůj bílý jogurt.
„Zní to jako klišé, ale v tomto případě skutečně není. Opravdu jsem to nečekala. Svůj provoz jsme spustili teprve minulý rok v říjnu. Že se nám podařilo získat cenu takhle brzy, je pro nás úžasné,“ netajila nadšení majitelka statku Aneta Struhalová.
Prozradila, že chovají ovce i krávy. A zatímco u oveček na první jarní mléko stále čekají, od krav ho mají stále. Ne však ledajaké. Je typu A2, což znamená, že obsahuje pouze A2 beta-kasein, který byl dříve zastoupen v mateřském mléce savců. Díky původnímu aminokyselinovému řetězci se mléko A2 a výrobky z něj tráví odlišně a pro naše tělo by jejich zpracování mělo být méně náročné. „Tím pádem ho mohou i lidé, kterým běžné mléko způsobuje zdravotní problémy,“ doplnila Aneta Struhalová.
Kromě devíti hlavních kategorií se v Moravskoslezském kraji soutěží i o Cenu hejtmana. Tu letos získala mimo jiné vařonka od Davida Czyže z Nýdku. Ten je v regionu proslulý výrobou medoviny, za kterou už získal nejedno ocenění.
Soutěž Regionální potravina má podpořit právě malé a střední podnikatele, kteří si nemohou dovolit masové reklamy v médiích.
Letos se o značku Regionální potravina ucházelo 41 místních producentů se svými 129 výrobky, které v devíti kategoriích. Soutěž probíhá každoročně ve všech krajích České republiky, letos se konal už její 15. ročník.