Voda řádila na Třinecku, strhla lávku, zatopila dům pro seniory

Neobvykle silné povodně zasáhly v noci na úterý náš region. Voda škodila už od pondělního večera na mnoha místech. Citelně zasáhla například Dům s pečovatelskou službou v Olřichovicích. Ve Vendryni strhla provizorní most, který využívali chodci a cyklisté. Hasiči se nezastavili celou noc, nejvíce práce měli v Třinci a blízkém okolí. Vyjížděli k více než 174 událostem.

Úterý 4. června, zatopená zahrada naproti restauraci Napoleon v Oldřichovicích. foto: toj

Noční prudké deště znepříjemnily život na moha místech města Třince. „Jsou hlášeny vytopené sklepy, domy, uvízlé automobily, poškozené jsou lávky a mostky, kanalizace a příkopy nestíhají odvádět vodu,“ hlásil v úterý dopoledne mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar.

Senioři zažili pernou noc
Před půlnocí vyjížděli profesionální hasiči z Třince k Domu s pečovatelskou službou v Oldřichovicích, kde již několik týdnů probíhá rekonstrukce střechy. Prudký déšť způsobil, že se voda dostala prakticky do všech 27 bytových jednotek. Hasiči spolu s personálem domova a pracovníky magistrátu přemístili klienty do míst, kde mohli v bezpečí přenocovat.

Nyní město řeší náhradní ubytování v jiných domovech pro seniory, pracovníci odboru sociálních věci jsou ve spojení s rodinnými příslušníky. V domově žije 51 klientů.

„V průběhu noci jsme byli v kontaktu s hasiči a byli jsme informováni o situaci. Hned na úterní ráno jsem svolala krizový štáb města,“ zmínila primátorka města Věra Palkovská.

Vedoucí odboru sociálních věcí Jana Klusová uvedla, že mnozí senioři byli vyděšení, někteří si museli vzít léky na uklidnění.

„Jedna bytová jednotka je zcela neobyvatelná. V dalších jsou vlhké stěny i stropy. Někteří lidé jsou nyní v nemocnici a měli by se vrátit domů, takže budeme muset řešit, kam je umístíme,“ vypověděla Jana Klusová. Zdůraznila, že všichni klienti domu pro seniory jsou ale v bezpečí.

Provizorní lávka padla
V úterý ráno podemlela velká voda podpěru provizorní lávky přes Olši ve Vendryni, ve směru na Karpentnou a Oldřichovice. Lávka, která slouží po dobu rekonstrukce mostu, se zbortila do řeky.

„Byla určená pro chodce a cyklisty. Přepravu žáků do Vendryně a Bystřice jsme museli vyřešit tak, že autobus jel na zastávku Vendryně u Číže, kde si cestující vystoupili a přešli po provozním mostě přes řeku Olši na nově zřízenou zastávku Bystřice pod Estakádou. Tam navazují spoje do

Bystřice a Vendryně. Obdobně pak vše funguje i v opačném směru,“ popsal mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar. Doplnil, že podle stavební firmy bude opětovné vybudování lávky trvat přibližně týden.

Voda komplikovala dopravu
V úterý dopoledne zaznamenala policie i komplikace v dopravě. „Konkrétně v Třinci-Oldřichovicích byla zatopená křižovatka silnic I/11 a sil. 4681,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.
Od úterních šesti hodin během dopoledne měla policie hlášeno 15 dopravních nehod, naštěstí bez zranění

Další zprávy z regionu