Před 40 lety zabil výbuch plynu 15 lidí

Je to dodnes zřejmě nejtragičtější okamžik v novodobých civilních dějinách města a možná i celé České republiky. Přesně před 40 lety, 14. června 1984, došlo k výbuchu zemního plynu, který tehdy srovnal se zemí jeden z panelových domů v Třinci-Lyžbicích.

14. června 1984. Pohled na blok domu v dnešní Jablunkovské ulici zdemolovaný výbuchem plynu. Foto: SOA FM

„Hodinové ručičky se blíží ke dvaadvacáté hodině, když se celým Třincem ozve děsivá rána nesoucí se ozvěnou po okolních beskydských návrších. Zrádný zemní plyn dokonal své zhoubné dílo. Dvanáct bytů vchodu č. 420 se mění v hromadu sutin, také vedlejší vchody jsou vážně poznamenány. Tragédie je dovršena,“ napsal 21. 6. 1984 Třinecký hutník na první straně. Fotografii z místa však neotiskl.

Ve zničeném tříposchoďovém domě našlo smrt 15 lidí, dalších devět skončilo se zraněními v nemocnici. Exploze byla tak silná, že poničila i vedlejší vchody a tlaková vlna povyrážela skla v širokém okolí.

Při vyšetřování tragédie se zjistilo, že za vše mohla nepozornost stavebních dělníků v kombinaci s nepřízní počasí. Vedle postižených domů v tehdejší Gottwaldově (dnes Jablunkovské) ulici totiž právě opravovali horkovod zásobující sídliště teplem. A stavební jáma vedla podél plynového potrubí, které ale stavbaři oproti předpisům nezabezpečili proti náhodnému posunutí. Pak už stačilo, aby přišel vydatný déšť, jako tomu bylo v polovině června 1984.

Hned v pátek dopoledne se na místo sjeli tehdejší vysocí komunističtí pohlaváři. A po prohlídce místa navštívili zraněné v nemocnici. O neštěstí se tehdy mezi lidmi ve městě mluvilo dlouhé týdny.

Po několika letech pak byl vchod dostavěn. Při pozorném pohledu bylo možné si všimnout, že jde o novou stavbu. Fasáda totiž měla lehce odlišný odstín.

Další zprávy z regionu