Kde se dá ještě parkovat? Odpověď má dát studie

Je ještě možné vytvořit v centru města další parkovací místa? Jak zlepšit možnosti parkování na sídlišti Svibice? Na tyto otázky bude hledat odpovědi studie, kterou si radnice nechá vypracovat. Podrobnou analýzu i s možnými návrhy řešení by vedení města mělo mít k dispozici do konce listopadu.

Sídliště Svibice v Českém Těšíně se dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst. Foto: toj

„Po zpracovateli studie chceme návrhy, co s parkováním ve městě, jak řešit nedostatek parkovacích míst zejména ve Svibici, kde je situace dlouhodobě velmi problematická,“ říká místostarosta Českého Těšína Vít Slováček. Doplnil, že na sídlišti žije na poměrně malém prostoru okolo pěti tisíc lidí.

Přímo v centru města se možná blýská na lepší časy. Město totiž získalo od Českých drah pozemek v prostoru křížení ulic Hraniční a Tovární a plánuje tam vybudovat záchytné parkoviště. Projekt má vzniknout v nejbližších měsících. Zaparkovat by mohli řidiči už do dvou let.
Parkovací místo nad zlato

Složitější je situace na sídlišti Svibice. Aut je hodně, míst k parkování málo. Zaparkovat zejména v pozdních odpoledních hodinách je nadlidský úkol.

„Mnohdy auta stojí na Slovenské ulici. Řidiči pak musejí od auta domů pěšky přes celé sídliště,“ sděluje redaktorovi Hutníku své zkušenosti žena, která bydlí v okolí Čáslavské ulice, tedy na opačném konci sídliště.

Místostarosta podotýká, že město určitě nebude stavět parkovací dům. Ve hře není ani podzemní parkoviště, zejména kvůli finanční náročnosti nebo nevhodnosti terénu pro podzemní stavbu.

„Jako jednu z možností vidím třeba zjednosměrnění dalších ulic, byť se tím doprava v místě zase ještě více zhustí. Také může z výsledků studie vzejít, že by se dala pro nové parkoviště využít nějaká travnatá plocha. Pak je ale otázkou, zda jsme ochotni ji obětovat, nebo spíše, zda lidé budou souhlasit s tím, že přijdou o zeleň,“ přemítá místostarosta.

Doplnil, že na sídlišti v Polní ulici by vedle prodejny COOP mohlo vzniknout nové parkoviště. Majitel jednoho z pozemků žádá o směnu s městem, aby scelil více pozemků a mohl tam vybudovat parkoviště. Na sídlišti už fungují dvě placená parkoviště a podle zástupců města jsou plně obsazená.

Tipy od strážníků
Situaci v ulicích mají za úkol pozorně sledovat strážníci, kteří se po městě pohybují. „Vytipováváme místa, ulice, kde by byly možné nějaké úpravy. Nejčastěji je to zjednosměrnění nějaké ulice nebo její části,“ vysvětlil vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Český Těšín Marian Pindej.

Jako jeden z příkladů uvedl návrh na úpravy v Moskevské ulici v centru města, kde by mohlo vzniknout až osm nových parkovacích míst. Podobně navrhují strážníci také úpravy například v ulici Komenského.

Na sídlišti Svibice vidí možnost vytvořit nová parkovací místa úpravou v Polní ulici. „Je to pět, šest, sedm parkovacích míst, ale hledáme každou skulinku,“ říká Pindej.
Tipy a návrhy poté posuzují členové komise bezpečnosti a prevence kriminality při městském zastupitelstvu a následně putují do rady města.

Třinec v pohodě
Parkování dlouhodobě řeší i třinecký magistrát. V roce 2019 si nechal vypracovat podrobnou koncepci, která ukázala, že hutnická metropole na tom není s parkovacími místy oproti jiným městům vůbec špatně.

Problematické je ovšem noční parkování obyvatel sídlišť. Od té doby se celá řada věcí změnila.

Na Sosně vyrostl parkovací dům, v centru města si lidé zvykli na placené parkování, díky kterému se uvolnila parkovací místa, a řidiči tak mohou i během dne přijet, vyřídit si své záležitosti a zase odjet. Nově tento měsíc vzniklo 21 vyhrazených parkovacích míst pro krátkodobé kolmé stání u nákupního střediska Mond.

Další zprávy z regionu