Léto ve znamení sportu a zábavy

Jak vypadá léto v Třinci? O tom už zčásti rozhodli obyvatelé města, kteří se zúčastnili hlasování v rámci participativního rozpočtu. Hlasovali pro akce plné sportu, ale i hudby, umění a zábavy. Pobaví se na nich malí i velcí návštěvníci.

Lidé hlasovali i pro Mezinárodní soutěž mladých hasičů v Dolní Líštné. Foto: hasiči

V centru se obyvatelům hutnické metropole nejvíce líbil Atletický festival, který se konal 1. června.

Den plný umění je naplánován na 19. července. Uspěl i koncert argentinské hudební skupiny La orquesta informal, jenž propukne 27. července. Hlasy získala i společenská akce Srdce Třince, která spojí obyvatele a návštěvníky města v jedinečném uměleckém díle. Cílem je vytvořit na náměstí tvar srdce z těl stojících lidí, kteří budou držet v rukou nafukovací balónky. Takto mají lidé vyjádřit lásku k městu, jeho historii, kultuře a občanům. Bude se konat 23. srpna. Nakonec propukne zářijová sportovní akce pro malé i velké nazvaná Hokejbal mezi paneláky.

Mimo centrum města zaujalo a podporu hlasujících získalo těchto pět projektů: Anakonda Javorový – noční výstup (konal se o víkendu), Komunitní piknik v Oldřichovicích (7. července), Spoluden – Pojďme se hýbat, tvořit a bavit (14. července), Letní filmové BBQ v Oldřichovicích (21. července) a Mezinárodní soutěž mladých hasičů (24. srpna).

Lidé hlasovali na portále Fajny Třinec. Rozdali téměř devět tisíc hlasů. Rozhodli tak o nejlepších akcích, z nichž pět oživí centrum města a dalších pět bude bavit lidi v příměstských částech. Pořadatelé tak získávají 30 tisíc korun na realizaci svého nápadu.

„Velice mile nás překvapilo, že se přihlásilo tolik zajímavých a kvalitních projektů. Ukázalo se, že aktivnější jsou lidé z příměstských částí města. A jsme také rádi, že jich hlasovalo hodně,“ okomentovala radní Třince Lucie Fremrová.

Hlasovat v tzv. participativním rozpočtu mohli lidé letos poprvé. Vedení města se tak snaží vtáhnout občany, místní spolky a organizace do letních aktivit ve městě. Lidé tak nejen rozhodnou, co se v Třinci bude dít, ale sami mohou kulturní život v našem městě spoluvytvářet. „Pro příští rok budeme uvažovat o tom, že zvýšíme částky pro pořadatele těchto drobných akcí. Také upravíme podmínky participativního rozpočtu, a to s ohledem na naše první zkušenosti,“ dodala Lucie Fremrová.

Princip participativního rozpočtu je jednoduchý. Občané Třince nebo zdejší spolky mohou vymyslet a navrhnout společenskou, kulturní, sportovní či komunitní aktivitu a lidé pak ve veřejném hlasování rozhodnou, který z navrhovatelů získá finanční podporu pro uspořádání své akce.

Další zprávy z regionu