Zákaz bivakování! Bezdomovci musí dál

Zákaz bivakování a táboření na vybraných veřejných prostranstvích. Novou vyhlášku, která má pomoci s problémy s vykázáním bezdomovců z veřejných prostranství, řešili třinečtí zastupitelé. Vyhláška by měla usnadnit práci městským strážníkům.

Lidé bez domova bivakují různě v parcích a nechávají po sobě nepořádek. Foto: archiv

Podle slov náměstka primátorky Ivo Kalety se městská policie dlouhodobě potýká s tím, že různé skupiny obyvatel přespávají hned na několika místech ve městě. A není jednoduché proti tomu bojovat.

„Návrh vyhlášky udává, jakým způsobem to řešit. Možná se někomu může zdát, že by stačilo zakázat bivakování na celém území města. To ale není tak úplně možné. Ve vyhlášce totiž mohou být uvedena pouze ta území, kde problém existuje,“ vysvětlil Kaleta s tím, že je v ní graficky přesně vyznačeno, kterých lokalit se to týká.

Jde například o autobusové stanoviště, náměstí Míru, promenádní chodník, náměstí TGM, Starou cestu u Jablunkovské, parčík u základní umělecké školy nebo třeba o prostory zastřešených zastávek.

Ředitel městské policie Libor Motyka řekl, že vyhláška pokrývá díru v zákoně, kdy strážníkům chyběl způsob, jak mohou osoby z míst vykázat. „Takže nyní budeme mít v rukou nástroj, jak je dostat pryč z místa. Vyhláška ale začíná platit až v těchto dnech, takže až v praxi uvidíme, jak moc nám bude prospěšná,“ řekl Libor Motyka.

Ještě než se dostala vyhláška ke schválení zastupitelům, nechalo ji město zkontrolovat ministerstvem vnitra – zda splňuje všechny náležitosti. „A protože jsme dostali posvěcení, že ano, můžu vám ji nyní předložit ke zvážení,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

Vysvětlila, že s tímto návrhem na přijetí vyhlášky se na ni obrátil zastupitel Miroslav Martinec, jinak strážník Městské policie v Českém Těšíně, který problém bezdomovectví sám při své práci řeší. „Vyhláškou se zabýval i náš sociální odbor, městská policie a řada odborníků, kterých se bezprostředně týká a všichni se shodli, že bude ku prospěchu věci,“ doplnila primátorka.

Těšín vyhlášku teprve chystá
Iniciátor vzniku vyhlášky Miroslav Martinec podotkl, že v Českém Těšíně zatím takovou vyhlášku nemají, ale určitě o ní uvažují.

„Její znění jsem konzultoval s kolegy v Olomouci a moc si ji pochvalují. V praxi u nás strážníci problémy s bezdomovci řeší pomocí zákona o buzení veřejného pohoršení. Problém ovšem je v tom, že nejsou jasně definovány formální znaky tohoto přestupku,“ vysvětlil zastupitel.

Jeho slova potvrdil i ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický. „Naši strážníci touto vyhláškou získali legislativní nástroj k vykazování bezdomovců. A jestli funguje v praxi? Rozhodně ano, usnadnila jim práci v terénu,“ zdůraznil Pavel Skalický.

Vyhlášku regulující pobyt osob v přírodě na území města připravuje i město Český Těšín. „S osobami bez přístřeší pracujeme primárně pozitivně, od preventivních programů přes terénní služby. Pokud jsou ale stanovena pravidla, je nutné důsledně vymáhat jejich dodržování. Znění naší vyhlášky bude zřejmě podobné té třinecké, tedy zvažujeme zákaz rozdělávání ohňů, bivakování a podobně,“ potvrdil místostarosta Jan Pekař.

Další zprávy z regionu