Účty za povodně a vichr obce potrápí

Města a obce sčítají škody po červnových povodních a vichřici. Navíc ladí opatření, aby při příštím výkyvu počasí bylo vše lépe připraveno k ochraně zdraví lidí i majetku. V Třinci například budou využívat i varování obyvatelstva prostřednictvím mobilní aplikace Třinec v mobilu.

V Českém Těšíně mají stále spoustu práce s popadanými stromy. Foto: toj

Přibližně pětimilionová škoda na majetku města, deset nahlášených pojistných událostí zapříčiněných pádem stromů patřících městu. Ty ještě nejsou uzavřeny a sečteny. To je účet za řádění živlů v Třinci.

„Škody jsou ale vyčísleny předběžně a jejich výše se ještě může měnit. Je to daň za globální oteplování a za to, že povodně i následná vichřice byly opravdu extrémní. Jenže my se musíme připravit na to, že to takto bude vypadat častěji,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

Upřesnila, že stromy, které poničily majetky lidí, byly často zdravé, ale vichřice byla nestandardně silná. Co se týče škody na majetku města, šlo hlavně o poničené silnice, zanesené příkopy a podobně.

Proto se minulý týden sešla bezpečnostní rada města složená ze zástupců města, hasičů, Policie ČR i městské policie, aby hledala způsoby, jak eliminovat škody při příštích bleskových povodních či vichru. „Dispečeři v rámci našeho kraje zaznamenali i extrémní počet hovorů na operační střediska hasičů a policie. Vlastně šlo o rekordní počet volání,“ upřesnila primátorka.

Bezpečnostní rada se shodla na tom, že si město pořídí více pytlů nejen s pískem a vysoušečů. Chce také motivovat své občany, aby si stáhli mobilní aplikaci Třinec v mobilu. Přehledně v ní najdou informace, které jim pomůžou i ve vypjatých situacích. Přibýt by měl i systém varování, že se blíží živelná pohroma.

Velitel třineckých hasičů Bohdan Sikora ujistil, že jeho muži byli při povodních i vichřici nepřetržitě v terénu. Událostí bylo ale tolik, že si museli stanovit priority důležitosti a výjezdy jim přizpůsobit.

„Je zajímavé, že při povodních je jen málokdy zatopená stará zástavba. Téměř výlučně jezdíme k novějším domům,“ poukázal Bohdan Sikora. Pokračoval, že lidé, kteří se potýkají se zatopením, by si sami měli učinit opatření k ochraně svého majetku. „Také pokud mají při každém větším dešti zatopený sklep, měli by zvážit nákup čerpadla nebo si pořídit pytle s pískem. My i přes největší snahu nemůžeme být všude a hned,“ podotkl hasič.

Padlo až 200 stromů
V Českém Těšíně práce na odstraňování následků vichřice, která se městem přehnala 22. června, stále nekončí. Podle Lady Večeřové z odboru místního hospodářství městského úřadu potrvá likvidace škod mnoho týdnů. Možná až do konce roku.

„Postupujeme místo po místu, stále zjišťujeme, nebo nám lidé sami hlásí, kde je potřeba ještě odstranit polámané větve. Nejčastěji je to na Svibici, pracuje se také v parku na Frýdecké,“ řekla redakci Hutníku Lada Večeřová.

Centrální hřbitov už je vyčištěn od spadlých větví i kmenů, lidé se už dostanou k hrobům, nicméně stále tam zůstávají pařezy s půdním obalem. „Ty je třeba opatrně odstranit, aby nebyly poškozeny další hroby. To chvíli potrvá,“ vysvětlila Večeřová.

Dodala, že v příštích týdnech provede specializovaná arboristická firma z Brna kontrolu všech stromů ve městě, aby se zjistilo, které stromy jsou zdravé, a které bude lepší skácet. „To se týká zejména parku na Frýdecké, kde vítr vyvrátil mnoho stromů. S jejich úbytkem se park otevřel a musíme nyní zjistit, zda jsou zdravé,“ dodala.

Podle odhadu lidí, kteří v posledních týdnech koordinují odklízení následků větrné smršti, spadlo ve městě vlivem silného větru 150 až 200 stromů. „A to ještě nevíme, kolik stromů je poškozených, byť to na první pohled nelze poznat,“ dodal Lada Večeřová. Podle hrubého odhadu stála likvidace škod hodně nad milion korun.

Stále to fouká
Sotva někde škodu odklidili, jinde zase vzniká. Silný vítr se v pátek večer přehnal údolím Horní Lomné.

„Po deváté hodině večer jsme byli bez proudu. Jeho přívod byl v centru obce obnoven v sobotu až před devátou hodinou. V Horní Lomné byly popadané stromy, ale největší škody jsme evidovali pod Kyčmolem, kde vítr polámal i betonové sloupy vysokého napětí. Do této lokality jsme museli ve spolupráci s energetiky zabezpečit přívod elektrické energie náhradními zdroji,“ popsal stav starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

S náhradním zdrojem museli lidé pod Kyčmolem vydržet až do začátku týdne. Proud zprovoznili až v pondělí večer.

Další zprávy z regionu