Český Těšín nařídil evakuaci centra města. Nejezdí veřejná doprava

Kvůli zhoršení povodňové situace během noci na neděli nařídila radnice v Českém Těšíně evakuaci centra města a ulice Na Olšinách.

Lidé se mají přesunout do Základní školy na ulici Slezská a do sportovní haly v ulici Svojsíkova. Radnice to v noci na neděli zveřejnili na sociálních sítích.

„Vzbudili nás ve čtyři ráno, abychom opustili byt. Přesunuli jsme se ke známým v části města, kde voda nehrozí,“ popsal jeden z obyvatel centra města.

Podle mluvčí města Nataši Cibulkové se evakuace má týkat několika tisícovek lidí. Řeka Olše se zatím z břehů nevylila. Jde o preventivní opatření.

„Jde o velkou oblast od řeky Olše až po jatka. Týká se několika tisíců lidí. Předpokládáme, že část z nich půjde do bezpečí ke svým příbuzným. Ostatní se mají přesunout do ZŠ Slezská. Další evakuační centra připravujeme,“ uvedla mluvčí.

Nové evakuační centrum město v neděli dopoledne otevřelo v tělocvičně ZŠ Ostravská.

Hladina Olše za posledních 24 hodin stoupla o bezmála tři metry. Průtok se nejvíce zvýšil v době od půlnoci. První stupeň tam platil v jednu hodinu v noci. Třetí byl vyhlášen o hodinu později. V neděli dopoledne vyla hladina na pěti a půl metrech.

Město zřídilo krizovou linku pro potřeby obyvatel, kde můžete zavolat a řešit aktuální problémy. Do odvolání najezdí ve městě MHD. Autobusy budou využity pro potřeby evakuace obyvatel.

Další zprávy z regionu