Lávka přežila, dočkala se opravy

Každý rok nechá obec Bystřice opravit lávku, propustek či most. Letos „jede nad plán“ – postavila lávku na Farském a nyní rekonstruuje další u Hečka. Tato lávka je unikátní. Měří 100 metrů a ve svém nejvyšším místě je 13 metrů nad řekou.

Zrekonstruovaná lávka bude bezpečnější. Foto: mr

Původní lávku postavili místní na začátku 70. let minulého století v akci Z. Muži pracovali ve svém osobním volnu a zdarma, ženy jim nosily svačiny a vařily guláš.

„V té době měla lávka obrovský význam. Chodívali po ní pracovníci werku na autobusovou zastávku Pod Prašivou. Denně tudy prošly stovky lidí. Auty tehdy moc lidé nejezdili, takže lávka byla skutečně velice frekventovaná,“ připomenul starosta Bystřice Roman Wróbel.

Od té doby se na lávce podepsal zub času i fakt, že byla hojně využívaná po dlouhá desetiletí. V dnešní době už po ní sice hutníci v takovém množství nechodí, přesto jsou na ni tamní obyvatelé zvyklí a využívají ji. „Chvíli jsme váhali, že ji prostě strhneme a bude. Nakonec jsme se ale rozhodli pro její rekonstrukci. Zkrátka sem z dobového hlediska prostě patří,“ pokračoval starosta.

Sanační práce začaly v polovině června a vše by mělo být hotovo v půlce listopadu. Obec do rekonstrukce vložila čtyři miliony korun.

„Je obrovská chyba, že na sanaci mostků a propustků neexistují dotační tituly. Samosprávy na to doplácí. Proto jsme se rozhodli, že každý rok opravíme jeden objekt, více bohužel není možné,“ upozornil Roman Wróbel.

Rekonstrukce lávky u Hečka je náročná po technické i technologické stránce. Je třeba opravit či vyměnit mostní, ocelové i betonové konstrukce. Zub času způsobil, že byla celá konstrukce mostku zrezivělá. Dělníci museli vyměnit i pochozí ocelové plochy a zábradlí, které splní bezpečnostní parametry.

„Co si budeme povídat, ta lávka už byla skutečně ve velmi špatném technickém stavu. Když ji opravíme, spadne ze mě obrovský balvan, protože pokud jde o bezpečnost, byla už skutečně těžce za hranou. Zábradlí bylo zrezivělé, některé výplně vespod už vůbec nebyly,“ popsal stav objektu starosta.

Další zprávy z regionu