Rodiče zaplatí více za školku. Ale jen někteří

Rodiče dětí, které navštěvují veřejnou mateřskou školu, si od září připlatí. Cena školkovného se například v Třinci zvedla ze 400 korun na 550 za měsíc, v Českém Těšíně přijde rodiče měsíční pobyt potomka ve školce na 500 korun.

Český Těšín, děti v MŠ Kontešinec, Foto: toj

Zvýšení se ale nedotkne všech. Poplatek nebudou hradit ti, kteří na svého potomka pobírají přídavek. O kolik peněz přijdou školská zařízení a tím následně městská kasa, nyní není jasné.

Ještě minulý rok rozhodovali o výši školkovného ředitelé. Nově ale tato pravomoc přešla na zřizovatele, tedy na města a obce.

„Na dubnovém zasedání radní rozhodli, že se cena za školku navýší na 550 korun. Myslím, že jde o přijatelné navýšení, ve větších městech platí rodiče daleko více,“ zhodnotil náměstek primátorky Radim Kozlovský.
kdo bere přídavky, školku neplatí

A zatímco někteří rodiče budou muset částku zaplatit, ti, kteří pobírají přídavky na děti, jsou od platby osvobozeni. Do nynějška to platilo jen pro příjemce dávek v hmotné nouzi či příspěvku na péči.

Stát novinku zdůvodňuje tím, že se do školek dostanou tím pádem i děti ze sociálně slabších rodin, které tam dříve nechodily právě proto, že rodiče nechtěli, nebo nemohli za školku platit.

„Děti, které chodí do školky, jsou zvyklé na pravidelnou výuku a lépe se jim pak daří ve škole. A společnost potřebuje vzdělanější lidi,“ souhlasí náměstek Kozlovský.

Podle něj ale bude mít toto opatření dopad na rozpočet města, protože úbytek peněz bude pokrývat ze svého.

„Zatím nevíme, o jak velkou částku půjde, každopádně s ní musíme počítat. Až někdy na konci roku anebo dokonce v lednu budeme mít jasněji,“ dodal Kozlovský.

Školky o peníze nepřijdou
Ředitelka Mateřské školy Třinec v Nerudově ulici Marta Ševčíková je na tom podobně.

„Netuším, o jakou částku se naše příjmy ze školkovného sníží, ale náš magistrát je vstřícný, takže vím, že se nás tato novinka nijak zásadně nedotkne, protože nám rozdíl uhradí,“ uvedla ředitelka.

Dodala, že každá školka na tom bude jinak. Ty, které jsou poblíž sídlišť, kde žijí sociálně slabší rodiny, samozřejmě přijdou o více peněz.

„Jsou rodiny, které pobírají dávky a neplatí skoro za nic. Pak jsou ale rodiče, kteří mají takové mzdy, že na dávky nedosáhnou jen těsně, ale platit musí úplně všechno. Vůči nim je toto opatření asi nefér,“ zamyslela se Marta Ševčíková.

Ředitelka Úřadu práce Třinec Olga Sikorová uvedla, že zatím se počet zájemců o přídavky na dítě nijak nenavýšil. Upřesnila, že na Třinecku tento příspěvek v srpnu pobíralo celkem 1 531 rodin. Celkem se jedná o částku ve výši 2,2 milionu korun.

V Českém Těšíně zřizovatel stanovil měsíční úplatu ve výši 500 korun za vzdělávání v mateřské škole a měsíční výši úplaty 250 korun za zájmové vzdělávání ve školní družině.

Podle vedoucí odboru školství Karin Pribulové se zatím nedá odhadnout, kolik rodičů požádá o osvobození od platby za své dítě ve školce a školní družině.

„Tato úplata nemá vliv na chod mateřských škol a školních družin na území Českého Těšína,“ řekla Pribulová.

Další zprávy z regionu