Modely lodí obsadily muzeum

Vítr v plachtách pocítí všichni návštěvníci Muzea Třineckých železáren a města Třince, když v jeho prostorách spatří impozantní výstavu modelů lodí. Vytvořili je modeláři Petr Sušovský a členové Klubu lodních modelářů Olomouc Jakub Sušovský, Petr Šebesta a Jaroslav Tesař.

Návštěvníci muzea si mohou prohlédnout impozantní plachetnice i moderní lodě. Foto: mr

Více než 30 vystavených modelů jsou kopie skutečných lodí, historických plachetnic, lodí postavených za II. světové války i těch plavidel, která vznikala v poválečném období až do současnosti.

Autorem výstavy je Petr Sušovský, který se modelařině věnuje od dětství, už téměř 20 let. Inspiraci čerpá především z internetových stránek a v odborné literatuře. Některé modely jsou postavené z původních stavebnic, jiné vznikly podle lodních plánů v kombinaci dřeva a plastu. Stejnému koníčku se věnuje i jeho syn Jakub.

Už na první pohled zaujmou návštěvníky dvě velké plachetnice, stejně jako moderní jachty dnešních miliardářů. „Rád bych ale upozornil na jiná plavidla. Je to model československého dělového člunu, postavený za první republiky, který je důkazem toho, že jsme vlastnili i říční válečné lodě. To se dnes už málo ví,“ podotkl modelář Petr Sušovský.

Dnes už tato loď neexistuje, za druhé světové války ji rozebrali němečtí vojáci. Vytvořit model tak bylo velice složité. Modelář vycházel pouze z fotografií a odborných článků a diskuzí. Přesto se mu podařilo vytvořit naprosto věrný model.

„Podklady jsem sháněl půl roku. Zajímavostí je, že na lodi byla tehdy horská děla, která používaly pěchoty v horských oblastech,“ pokračoval modelář.

Vytvořením modelů těchto válečných lodí vzdává hold celé zaniklé československé říční armádní flotile, na kterou se dávno zapomnělo.

Modely lodí rozhodně nejsou novou záležitostí. Jako součást pohřební výbavy je nalezneme již ve starověkém Egyptě. Od středověku jsou modely lodí v kostelích v přímořských oblastech věnované námořníky jako dar Bohu za záchranu na moři. Jako hračky slouží modely lodí po tisíciletí.

Další zprávy z regionu