Fotograf vyrazil po stopách filmů s Vinnetouem

Fotografickou výstavu Ladislava Pekárka pro pamětníky nesmrtelných filmů z 60. let minulého století s názvem Po stopách Vinnetoua a Old Shatterhanda hostí až do 20. října Lomňanské muzeum v Dolní Lomné. Pro zájemce je připravena i beseda s autorem.

Ladislav Pekárek v místech, kde se točily populární filmy na motivy Karla Maye. Foto: archiv autora

Bohumínský fotograf Ladislav Pekárek v roce 2011 na internetu náhodu objevil stránky Karla Maye, které vytvořili milovníci jeho knih. „To mě nadchlo, protože filmy s Vinetouem mám velice rád. Přitom většina těchto filmový míst, s výjimkou národních parků Paklenica a Krka, nemá téměř žádnou publicitu. Na těchto stránkách jsem se také dozvěděl, že česká cestovní kancelář pořádá tematické zájezdy po místech, kde se filmy s Vinnetouem natáčely,“ nastínil Pekárek s tím, že na zájezd vyrazil až v roce 2018. „Provázel nás český Mayolog Jan Koten, který místa perfektně zná, ukazoval i srovnávací fotografie s filmem. Byl to opravdu zážitek, programově bylo vše vymakané. Proto jsme později na tato místa vyrazili s manželkou opět, ale už sami, abychom nebyli časově vázáni,“ vysvětlil fotograf.

Dle jeho slov se filmy natáčely hlavně v oblastech Zadarské župy, přičemž některé lokality se objevily ve více snímcích s náčelníkem Apačů. Na některých filmových místech nepotkáte živáčka, jiná jsou naopak turistickými cíli. Díky fotografovi tak vznikly snímky, na kterých mohou lidé porovnávat, jak se lokality změnily od 60. let minulého století po současnost.

„Například v Trogiru, což bylo filmové městečko Santa Fé, bylo hodně turistů a byl problém pořídit hezký snímek. Naopak v národním parku Paklenica, kde se točil Poklad na Stříbrném jezeře, se to hodně změnilo. Proto i tam se hodně špatně fotografovalo. Některá místa jsem ani nemohl nafotit, protože se hodně změnila,“ vysvětlil Pekárek.

Naopak mu naprosto učarovalo místo setkání Vinnetoua a Old Shatterhanda na planině nad řekou Zrmanjou, filmovém Rio Pecos. Tam plánovali cestu na Nugget Tsil pro zlato, které by vyměnili za peníze. Za ně se totiž mohla Nšo-či naučit zvykům bílých lidí.

„Své kouzlo mají i hroby Nšo-či a Inču-čuny, kdy u nich ve filmu Vinnetou – Poslední výstřel stojí Vinnetou s Old Shatterhandem, aby naplánovali cestu na mírové jednání do města Santa Fé. Jedná se o jedno z nejkrásnějších filmových míst v pohoří Velebit. Byli jsme tam s manželkou dvakrát. Ovšem hroby už vypadají trošku jinak. Je to tím, že je turisté postupně rozebírají,“ vysvětlil fotograf, podle kterého základ všech příběhů tvoří pět filmů, k nimž pak z komerčních účelů přibyly další.

Popularity snímků Vinnetou, Vinnetou rudý gentleman, Vinnetou poslední výstřel, Old Shatterhand a Poklad na Stříbrném jezeře však nedosáhly. Bylo to i tím, že je točili jiní režiséři.

V sobotu 5. října v 18 hodin se uskuteční v prostorách muzea beseda s autorem.

Další zprávy z regionu