Možnosti zahrát si Julii si neskutečně vážím, říká herečka Barbora Sedláčková

Letošní ročník mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic zahájí klasika z pera Wiliama Shakespeara o lásce s překážkami, Romeo a Julie.

Barbora Sedláčková hraje roli Julie. Inscenace Romeo a Julie v pátek zahájí 33. ročník Mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic. foto: Karin Dziadková

Mimořádnost inscenace, kterou diváci budou moci zhlédnout v prostorách divadla Adam Miczkiewicze, je v tom, že v ní herci mluví dvěma jazyky, česky a polsky. A jak přiznává představitelka hlavní role Babora Sedláčková, Romeo mluvící jiným jazykem zní jako strašidelná okolnost. „Tento fakt nám ale zároveň nabízí možnost hrát si s tématem, že láska není omezena jazykem,“ říká mladá ostravská herečka.

V novince Těšínského divadla hrajete Julii. To je jedna z těch rolí, které musejí být snem každé herečky, viďte?

Je to role, se kterou přichází velká radost, současně s ní ale i velká zodpovědnost. Mám ale takový pocit, že se víc mluví o tom, že je to sen každé herečky, než že by to tak nutně muselo být. Sny hereček, které jsem za svůj život potkala, byly barevné a rozmanité, Julie se tam objevovala, ale rozhodně ne u všech. Je to role nádherná, velká, a co jí dělá možná ještě atraktivnější – je věkově omezená. Pokud si ji člověk do určitého věku nestihne zahrát, už tu příležitost zpravidla nedostane. Této možnosti si tak z mnoha důvodů, neskutečně vážím.

Ale Romeo, stejně jako celý rod Monteků, mluví v této hře polsky. Není to pro vás problém?

Romeo mluvící jiným jazykem zní jako strašidelná okolnost. Nabízí nám to možnost hrát si s tématem, že láska není omezena jazykem. Láska má svůj vlastní jazyk, kterému každý rozumí. To já vnímám jako jedno ze stěžejních poselství tohoto projektu.

To není jediná odlišnost oproti tomu, na co jste v divadle zvyklí. Kvůli rekonstrukci Těšínského divadla bude premiéru i reprízy představení hostit Divadlo Adama Mickiewicze v polském Těšíně. Těšíte se?

Je pravda, že tahle sezona je v mnoha ohledech velmi „speciální“. Vše se musí řešit alternativním způsobem. Zkoušení a působení v divadle Adama Mickiewicze však vnímám jako skvělou příležitost, která se díky tomu naskytla. Je to překrásné divadlo načichlé historií a mně bude ctí postavit se na jeho prkna.

Bude výsledný tvar inscenace klasickým pojetím Shakespeara, nebo se diváci mají připravit na odlišné pojetí?

Diváci by se při návštěvě téhle inscenace měli připravit na všechno, jen ne na klasické pojetí. Jde o projekt, jehož součástí budou nejrůznější výrazové prostředky. Klasické pojetí Shakespeara by se v tom hledalo jen s obtížemi. Diváci tak mohou odcházet jak zklamaní, tak nadšení inovativním přístupem. Já sama jsem zvědavá, který z těchto pocitů bude u publika převládat.

 

Těšín v zajetí divadla

Šestnáct mimořádných představení divadelních představení z Čech, Polska, Slovenska a Maďarska nabídne 33. ročník Mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic/Bez Granic, který na přelomu září a října ovládne obě části Těšína. Hrát se bude na osmi místech, a kromě klasického programu mohou diváci tradičně zavítat na koncerty, divadelní workshopy, setkání s umělci a výstavy. Milovníci divadla se mohou těšit na představení v podání renomovaných divadelních souborů z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. Některá z nich se navíc odehrají v netradičních prostorách.

Ani letos organizátoři nezapomněli na dětského diváky, pro kterého připravili tak trochu jinou česko-ukrajinskou pohádku Červená Karkulka v podání královehradeckého Divadla Drak. Loutková scéna Bajka Těšínského divadla zase zve na Frankensteina.

Detailní informace o festivalovém programu jsou na webových stránkách festivalu www.borderfestival.eu či na stránkách českého organizátora www.cloveknahranici.eu

Vstupenky je možné koupit online nebo před samotnými představeními v místech konání v Českém Těšíně i Cieszyně.

 

Další zprávy z regionu