„Být předkapelou Iron Maiden by nebylo od věci“

Kapela Witch Hammer z Jablunkova letos slaví 25 let svého trvání. Jubileum skupina oslaví sobotním koncertem v Rokáči, kam přijaly pozvání další kapely. Za čtvrtstoletím fungování se v rozhovoru ohlédl Jan Šotkovský, zpěvák a kytarista Witch Hammer.

Jablunkovská skupina Witch Hammer. Foto: promo kapely

Jak kapela vznikla?
Na základní škole v Mostech u Jablunkova, a to v roce 1999. Sešla se parta metalových nadšenců a jediné, po čem jsme toužili, byla vlastní kapela. A v témže roce vznikli Witch Hammer.

Přišla za ty roky nějaká krize?
Krize přišly jak velká voda, ale vždy jsme je uměli vyřešit všichni společně.

Naopak na které období vzpomínáte nejraději?
Celé období až do dnešního dne je jedna velká výzva a sen, který jsem chtěl žít. Kapela, koncerty, nahrávání desek a samozřejmě rockový život. To vše se mi stále plní a jsem maximálně spokojený.

Napadlo vás tenkrát, že budete takto dlouho působit?
Že kapela působí tak dlouho je jen proto, že tomu ze srdce věřím. Hned po mé rodině je to druhá životní priorita (chcete-li motor), která mě žene vpřed. Je to jednoduché.

Co se za tu dobu v hudební branži změnilo?
Technika šla razantně dopředu, ale vybavení máme pořád stejné. Prostě staré dobré lampové Marshally. Co se stylu týče, nedívám se moc na to, co je právě teď IN na sociálních sítích. Snažím se skládat hudbu, která mi jde ze srdce a která se líbí našim fanouškům.

Na který koncert nejraději vzpomínáte a proč?
Festival Noc plná hvězd, kdy mi bylo asi 20 let. A setkání s kytaristou Uli Jon Rotehm ze Skorpions na schodech při výstupu na pódium. Zakouřili jsme si spolu napůl startku bez filtru.

Máte jako kapela nějaký svůj sen?
Hodně koncertů! A ještě více koncertů. A být předkapelou třeba Iron Maiden by nebylo od věci.

Co byste řekl závěrem?
Choďte na koncerty, má smysl podporovat živou hudbu.

Narozeninový koncert v Rokáči
Šest řadových alb, stovky koncertů, tisíce naježděných kilometrů a především 25 let trvající věrnost metalovému hudebnímu žánru.

To je ve zkratce příběh jablunkovské kapely Witch Hammer, která letos slaví čtvrtstoletí aktivního působení na scéně, a to bez jediné pauzy.

Narozeninová party se bude konat 5. října v domovském jablunkovském Rokáči. Akce ponese název Spark Party – Festival of Madness a kromě oslavenců, kteří nachystali speciální vzpomínkový set písní ze všech řadových alb, vystoupí kapely Arawn, Alia Tempora, Sebastien, Exorcisphopia. Na programu je i jedna nevšední podívaná, a to Sado maso horror show.

Další zprávy z regionu