Práci na hydraulice by přirovnal k doktořině

Zdeněk Mitrenga upsal svůj profesní život Třineckým železárnám, kde nastoupil po absolvování učiliště v roce 1985, a to na údržbu válcovny C. Místu zůstal věrný doposud, jen jeho práce se v mnohém změnila.

Zdeněk Mitrenga v hydraulické dílně. Foto: tm

Zdeněk Mitrenga prošel na válcovně všemi provozy. Od roku 2009 je členem čtyřčlenné hydraulické skupiny. „Základem pro práci s hydraulikou je čistota. Pro servomotory je znečištění nad 5 mikronů částice, což je 0,005 milimetru. Lidská krev má 3 mikrony. S nadsázkou lze říci, že naše práce je podobná doktořině – co se čistoty týče,“ nastínil technik s tím, že většina poruch je zapříčiněna nečistotou v hydraulickém systému. Navíc v horkém provozu válcovny hydraulika více trpí.

„Mojí pracovní náplní je údržba a diagnostika elektronických zařízení. V případě nějakých problémů či poruchových stavů jdeme do akce. Na místě napojíme diagnostické přístroje a zjistíme, v čem jsou anomálie oproti tomu, jak by měl ideální stav být,“ vysvětlil Mitrenga.

Pokud se analýza nepovede přímo na místě, na dílně si diagnostiku přehrají do počítače a vše vyhodnotí. „Musíme najít vadný díl, který vyměníme a pak vyzkoušíme. Někdy se to třeba nepovede napoprvé, ale jsme na dílně velice dobře vybaveni, takže se nám daří rychle problémy zjistit a odstranit. A to je základ údržby, co nejrychleji zjistit, v čem je problém,“ zdůraznil Mitrenga.

Dle slov technika mají v dílně naprosto čisto. Když jsou rozebrané prvky hydrauliky, nesmí se používat bruska ani svařovat. V místnosti nesmí být žádný prach.

Doba se mění
Hydraulická zařízení jsou na válcovně stále častější a pro údržbu náročnější. „Musíme jít s dobou, musíme držet krok s vývojem. U nás máme výhodu, že zde máme kvalifikovaného technika Libora Misiarze, kterému v žilách koluje hydraulický olej. Zkušenosti, které předá nám, předáváme my zase dále. Je to pro nás velká výhoda,“ pochvaluje si Mitrenga a vzpomíná, že v jeho začátcích se zařízení řídilo pouze páčkami, používaly se mechanické ventily.

„Kdysi také člověk sám opravil bez problémů pokažené auto na silnici, nyní nevymění ani žárovku. Elektronika hraje prim, práce je úplně jiná. Ale já jsem rád, že dělám, co dělám a určitě bych neměnil. Za ty roky mohu říct, že mám různorodou a pestrou práci,“ uzavřel Mitrenga, který po zaměstnání nabíjí baterky výlety do přírody. Oblíbil si horské kolo, pro které má v okolí Bystřice, kde bydlí, ideální podmínky. A v zimě chodí do haly v Nýdku hrát badminton.

Další zprávy z regionu