„Letos se v našem regionu urodily veškeré druhy ovoce, všeho bylo dost. Sezona už jede naplno. Zhruba od konce srpna až do poloviny září jsme pálili z třešní. Pak přišly na řadu hrušky a po nich jablka,“ řekl majitel vendryňské pálenice Pavel Klepacz.
Dodal, že díky horkým letním dnům proběhl proces kvašení ovoce rychleji, než je obvyklé. „Švestky začneme pálit už koncem října. Letos se jich urodilo dost. Odhaduji, že letošní sezona se protáhne až do března,“ dodal Klepacz.
Na nedostatek práce si nemohou stěžovat ani v palírně Harcov v Návsí. Kvůli nezvykle teplému jaru i horkému létu tam zatopili pod kotlem zhruba o měsíc dříve než v minulých letech.
„Sezonu jsme zahájili již 5. srpna. Třešně dozrávaly už koncem června, takže po šesti týdnech jsme začali pálit. Letos rychleji dozrály všechny odrůdy raného ovoce a byla ho spousta, zejména třešní, rynglí a jablek jakubek. Největší zájem byl o třešně, z těch jsme pálili po celý srpen,“ přiblížil majitel palírny Adam Pyszko.
Nyní v Návsí připravují pálenku z hrušek, jablek a švestek. „Na jaře u nás mrzlo snad jen jeden den, takže úroda byla hojná. Někteří pěstitelé jsou u nás letos už počtvrté, protože se jim urodily veškeré druhy ovoce. Letošní sezona bude o sto procent lepší než ta loňská, ta byla opravdu extrémně špatná. Naopak asi před třemi čtyřmi lety to nebylo nejhorší,“ dodal Pyszko.
Pálit bude až do Vánoc, posléze bude po několikadenní přestávce pokračovat až do března.