Začaly výlovy rybníků, ve Stříteži šli z vody hlavně kapři

Slunečné počasí, dobrá nálada a mraky ryb. Tak vypadala atmosféra na výlovu rybníků ve Stříteži. Rybáři byli spokojeni, protože kaprů vytáhli dost.

Kapřík vylovený v chovném rybníce poputuje zpátky do vody. Aspoň na chvíli. Foto: mr

V pátek od brzkého rána se ke střítežským rybníkům stahovali rybáři. Čekal je první letošní výlov. „Nějaké úhyny sice byly, ale nic dramatického. Je to dobré,“ usmíval se Jiří Brodný z místní organizace Českého rybářského svazu Třinec. Jak dále řekl, ve Stříteži má svaz celkem sedm rybníků, čtyři jsou chovné a tři lovné. Co nyní vyloví v těch chovných, přenesou do rybníků lovných, aby si je tam mohli členové svazu chytit a přinést domů třeba na Vánoce. „V pátek jsme dělali výlov menšího rybníka, dnes, tedy v sobotu, se pustíme do velkého. Zatím jsme vytáhli kapry a candáty. Štiky letos nemáme,“ doplnil rybář.

Na výlov se přišly podívat také děti z první a páté třídy střítežské základní školy. Dostaly arch s úkoly a musely si od rybářů zjistit všechny informace, tedy například, jaké ryby zde žijí nebo podrobnosti o rybnících. „Takže je to pro ně vlastně taková novinářská práce. Ještě se pustí do malování podzimní krajiny a bude i nějaké tvoření,“ podotkla učitelka dětí Petra Lysková.

Děti se ptaly rybářů – a jaké rybičky tady vlastně máte? Foto: mr

V rybnících sice žijí převážně kapři, ale v jednom z nich je i kapitální ryba. „Je to dvoumetrový sumec, kterého ještě nikdo nedokázal chytit. Sice už se to jednomu rybáři málem povedlo, ale urval se mu i s vlascem. Žije v lovném rybníce, takže se ho výlovy netýkají,“ prozradil perličku na závěr hospodář rybnické soustavy Střítež René Bobot s tím, že je sám moc zvědavý, jestli někdo někdy dokáže obřího sumce překonat.

Malý candát poputuje zpět do vody, aby mohl vyrůst. Foto: mr

Další zprávy z regionu