Filipku berou útokem především turisté z Polska

Mezi oblíbené cíle zkušených turistů i rekreačních výletníků patří vrchol Filipka (771 m n. m.), na který se lze vydat po turistických trasách z Bystřice, Nýdku, Hrádku nebo Návsí. Na vrcholu Filipky je altánek a trojmezní kámen obcí Nýdek, Hrádek a Návsí. Nedaleký vrchol Loučka (835 m n. m.) je místem s jedinečnými výhledy na Moravskoslezské Beskydy, město Třinec a okolí.

Chata Filipka je turisty vyhledávaným místem. Foto: toj

Na Filipce se setkávají tři turistické trasy: červená z Nýdku (5 km), zelená z Hrádku (4 km) a žlutá z Návsí (4 km). Většina turistů vyráží na Filipku po turistické trase s převýšením 386 metrů, která začíná u vlakové stanice v Hrádku.

Filipka leží na jedné z nejpůsobivějších turistických tras, která vede z Bystřice – Pasek přes Loučku, Filipku a Velký Stožek. Cesta nabízí rozmanité scenérie, malebné horské chaty a úchvatné výhledy, které si zamilují všichni turisté.

„Filipka je poměrně dobře dostupná. Mnozí turisté odtud pokračují dále na Stožek nebo na Bahenec. Oblíbeným cílem je rovněž Loučka, odkud je při dobré viditelnosti nádherný výhled na Vysoké Tatry,“ vykládá Emílie Labajová, která na Filipce 24 let provozuje útulnou turistickou chatu.

Malá a turistická chata s venkovním posezením nabízející občerstvení a skvělou skromnou kuchyní, je bezpochyby srcem vrcholu Filipka. V provozu je od konce srpna roku 2001. Otevřeno má od čtvrtka do pondělí, v úterý a ve středu je zavřeno.

„Přijde mi, že po covidu turistů na Filipce ubylo. Možná je to dáno i počasím. Buď jsou vedra, nebo meteorologové varují před průtržemi mračen s bouřkami, které návštěvníky odradí. Nejvíce jich chodí v květnu a červnu a také v září a říjnu. Také mi připadá, že starších, organizovaných turistů je méně než dříve. Nyní převažují mladší, zejména cyklisté. Většina jich je z Polska, což dříve rozhodně nebývalo zvykem. Chodí téměř za každého počasí,“ pokračuje Labajová.

Návštěvníci chaty, kterou provozuje, si nejčastěji dopřávají langoše a také různé druhy polévek. V nabídce chybí česnečka.

„Nebyl o ni moc velký zájem. Hosté z Polska si dopřávají smažený sýr. V nabídce máme také bramboráky, paštiky, bigos nebo kotlíkový guláš. Připadá mi, že dříve se pilo více piva. Turisté si klidně dali dvě tři, teď se občerstvují spíše nealko pivem,“ uzavřela Emílie Labajová.

Další zprávy z regionu