Na dožínkách lidé hodnotili chleba a ochutnávali povidla

Sobotní dožínkové veselí v Třanovicích obohatily dvě soutěže, o jejichž vítězích rozhodovali sami účastníci dožínek. V šestadvacetileté historii Třanovických dožínek se soutěž O nejlepší chleba konala pošesté.

Třanovické dožínky 2025. Foto: toj

„Začínali jsme s pěti chleby. Lidé si soutěž oblíbili a dnes máme k ochutnání dvanáct chlebů,“ prozradila Libuše Ovčaříová z pořádajícího Sdružení obcí povodí Stonávky.

Hlasovacích lístků pro ten který chléb se sešlo několik stovek. Nakonec organizátoři vyhlásili dva vítěze, stejně jako se sešli dva pekaři na druhém místě.

„O první místo se podělili Pavel Tomica a Karolína Beličinová, což byla nejmladší účastnice soutěže. Je jí teprve deset let a prý moc ráda peče,“ řekla zástupkyně organizátorů. Stříbrná příčka patří Danutě Joksch a Anně Tomicové. Bronz brala Lucie Beličinová.

Dožínky začaly tradiční jízdou nazdobené zemědělské techniky skrz obec. Průvod vyrazil od Kapplova dvora do kopců a kolem plynových zásobníků sjel zpět do středu obce k obecnímu úřadu.

Inspiraci pro soutěž ve vaření povidel našli Třanovičtí u kolegů z družebního slovenského města Strečno, kteří v sobotu do Třanovic přijeli a vařili. Zdatně jim sekundovali reprezentanti Klubu důchodců ze Stříteže. O vítězství se oba týmy podělily.

 

Další zprávy z regionu