Čukste slaví po titulu s Oceláři i historický bronz s Lotyši na MS

Kārlis Čukste dosáhl přesně měsíc po zisku titulu s Oceláři dalšího významného úspěchu. S Lotyšskem získal na hokejovém mistrovství světa bronzovou medaili po výhře nad USA 4:3 v prodloužení.

Kārlis Čukste pomohl Ocelářům k titulu například vítězným gólem v rozhodujícím zápase v semifinále. Přesně po měsíci od triumfu s Oceláři získal s Lotyšskem bronz na mistrovství světa. Ilustrační foto: Lukáš Filipec

„Je úžasné, že jsme něčeho takového dosáhli. Jak v Třinci, tak tady se sešla speciální skupina lidí. Jsem neskutečně šťastný,“ rozplýval se Čukste po utkání o třetí místo. „Na světě byste nenašli moc lidí, kteří nám před turnajem věřili. Nutně bych to ale nenazýval zázrakem. Do každého zápasu jdeme se stejným cílem, a to urvat vítězství. Přiznávám, že jsem si ale nemyslel, že tohle bude vůbec možné a že dokážeme porážet takhle silné týmy,“ připustil.

„Nutně bych to nenazýval zázrakem. Do každého zápasu jdeme se stejným cílem, a to urvat vítězství. Přiznávám, že jsem si ale nemyslel, že tohle bude vůbec možné a že dokážeme porážet takhle silné týmy.“Kārlis Čukste

Lotyšsko proklouzlo do čtvrtfinále ze třetí příčky po základní skupině na úkor Slovenska, které reprezentovali tři třinečtí hráči – Patrik Koch, Viliam Čacho a Libor Hudáček. Do bojů o medaile se dostalo přes Švédsko a v semifinále vzdorovalo i Kanadě, nad kterou vedlo ještě po dvou třetinách. V boji o bronz zdolalo USA.

„Nepřipadalo mi, že by tam byly nějaké odlišnosti,“ řekl Čukste o konfrontaci se Švédskem, Kanadou a USA. „Hráli dobrý hokej, ale my jsme během turnaje zjistili, že to je i o srdci. Soupeři měli hráče z NHL, zatímco my žádné superhvězdy v zámoří nemáme. Není to o tom, jaký tým máš na papíře, musíš hrát jako jeden celek,“ vysvětlil Čukste největší úspěch Lotyšska na hokejovém MS. Dosavadním maximem byla sedmá místa z let 1997, 2004 a 2009.

Více se dočtete v nejbližším vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu