Oceláři prohráli se Spartou po nájezdech, ale mají první bod

Třinečtí hokejisté prohráli ve šlágru kola se Spartou Praha 2:3 po nájezdech. U obou branek figuroval Růžička (1+1), který vstřelil 300. gól za Oceláře. V rozstřelu dostal důvěru Švančara, který ještě v extralize mužů nechytal.

Martin Růžička otevřel skóre už po 20 sekundách a vstřelil svůj 300. gól za Oceláře. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Viděli jsme na začátek sezony velmi dobrý zápas,“ uvedl asistent třineckého trenéra Vladimír Országh. „Chtěli jsme víc, ale je potřeba respektovat sílu soupeře. Oproti zápasu v Plzni, kde jsme nepodali velmi dobrý výkon, to byl návrat k tvrdé práci. Nechci říci, že je bod dobrý, ale máme jej a můžeme se od něj odrazit dále,“ doplnil.

Chtěli jsme víc, ale je potřeba respektovat sílu soupeře. Oproti zápasu v Plzni, kde jsme nepodali velmi dobrý výkon, to byl návrat k tvrdé práci. Nechci říci, že je bod dobrý, ale máme jej a můžeme se od něj odrazit dále.“Vladimír Országh

Oceláři vyvěsili před utkáním pod strop haly transparent s nápisem Mistři 2022/23 a pohárem. Na Spartu, kterou vyřadili na jaře v cestě za pátým titulem ve čtvrtfinále, poté vletěli, jak se na obhájce sluší a patří. Už po dvaceti sekundách se prosadil z dorážky Růžička. „Ceremoniál byl fajn, neděje se to každý den. V hlavách jsme ale měli, že zápas chceme začít líp než v Plzni,“ podotkl Nestrašil.

Sparta v úvodní třetině rychle otočila. Sobotka se prosadil z mezikruží, Chlapík střelou z pravého kruhu v přesilové hře. Oceláři přečkali ve druhé třetině 55 sekund hru ve třech proti pěti a celkem čtyři dvouminutové tresty.

„Skoro půlku druhé třetiny jsme hráli v oslabení. Někteří jsou přetěžování, jiní sedí. Není to dobré,“ posteskl si Országh. „Pereme se s vyloučeními od začátku sezony. Bavíme se o tom, ukazujeme si fauly. Musíme to zrealizovat lépe. Naštěstí jsme je ustáli, ale musí to být pro nás vyrovnaný prst. Hlavně se jsme znova dopustili zbytečných útočných faulů. To se nám nemůže stávat,“ pokračoval.

Mazance zachránila za stavu 1:2 tyč, poté Voženílek vyrovnal z pohledné kombinace v přesilové hře. Oceláři měli navrch v prodloužení, Hudáček ani Voženílek ale neuspěli v sólových únicích. Třinec poté překvapil, že poslal do branky na rozstřel Švančaru. „Je to v režii trenéra gólmanů,“ vysvětlil Országh.

Jako první se prosadil hostující Irving, za Třinec vyrovnal Daňo. Ve třetí sérii rozhodl Kousal odvážným zakončením – naznačil kličku, ale mezitím nechal puk projet do branky. Výhru Sparty pak stvrdil Řepík.

„Třinec je vynikající mančaft. Má obrovské zkušenosti, je dobře koučovaný a má vynikající hráče, kteří vědí, jak vyhrávat. V prodloužení měl Třinec asi dvě tři vyložené šance a Kovy nás podržel těžkým způsobem, že jsme se vůbec dostali do penalt. Penalty jsou loterie a tam jsme byli šťastnější,“ uvedl trenér Sparty Pavel Gross.

Třetí extraligový zápas nové sezony odehrají Oceláři ve čtvrtek doma proti Liberci.

Třinec – Sparta Praha 2:3 po nájezdech (1:2, 1:0, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Růžička (Voženílek), 39. Voženílek (Daňo, Růžička) – 10. Sobotka (Řepík, Chlapík), 12. Chlapík (Řepík, Sobotka), rozhodující nájezd Kousal. Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:1. Diváci: 4487.
Třinec: Mazanec (na nájezdy Švančara) – Marinčin, Polášek, Kundrátek, Jeřábek, Adámek, Nedomlel – Růžička, Voženílek, Daňo – Hudáček, Vrána, Pánik – Hrehorčák, Roman, Nestrašil – Kurovský, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu