Děti se do opravené školky vrátí v lednu

Ještě to sice chvíli potrvá, ale už nyní se mohou předškoláci z Ropice těšit na hry a dovádění v opravené budově mateřské školy. Rekonstrukce objektu zdárně pokračuje, dělníci ho zateplují, ale pracují i uvnitř na nových rozvodech vody, odpadů i elektřiny. Budova dostane i novou střechu a bude bezbariérová.

Budova mateřské školy v Ropici je momentálně v rekonstrukci. Foto: Tomáš Januszek

Stavební práce by měly skončit na přelomu srpna a září. „Pak přijdou na řadu interiéry. Právě v těchto dnech vypisujeme výběrové řízení na jejich dodavatele,“ prozradila starostka obce Gabriela Szmeková.

Po rekonstrukci a modernizaci bude mít školka větší kapacitu. „Díky rekonstrukci podkroví budeme mít více prostoru pro největší předškoláky. Namísto současných 12 dětí jich můžeme přijmout pětadvacet,“ je spokojená starostka. Dodala, že do opravené školky by měly děti nastoupit nejpozději v lednu příštího roku.

Do té doby ale čeká proměna i zahradu školky. Na její modernizaci obec získala dotaci z kraje. „Připravujeme projekt a po dokončení prací na budově a terénních úpravách bychom se do toho pustili. Musíme to zvládnout do konce roku,“ dodala Szmeková.

Zvětšením kapacity mateřské školy a přesunem oddělení nejstarší předškoláků, kteří využívají prostory v sousední základní škole, se v budově školy uvolní prostory. Do nich bude možné přestěhovat žáky z polské třídy v Neborech. Alokovanou třídu zde má polská ZŠ již dlouho, od září ji budou využívat i prvňáčci, kteří mají původně nastoupit do Ropice.

„Bude to fajn. Ve školní budově v Ropici mají děti mnohem více možností. K dispozici je počítačová učebna, tělocvična, multifunkční hřiště a probíhají tam i kroužky. Děti tak mohou navštěvovat družinu, což je velká výhoda zejména pro pracovně vytížené rodiče. V nedalekých Neborech nic takového není,“ vysvětlila Gabriela Szmeková.

Mateřská škola v Ropici má kapacitu 75 dětí – 50 v české části a 24 v polském oddělení.

Stačí to? „Momentálně ano. Obec je však poslední dobou velmi atraktivním místem pro mladé rodiny s dětmi, které se sem stěhují. Jsme za to moc rádi. V budoucnu to ale může situaci změnit. Ve školce problém s největší pravděpodobností nevznikne. Zato ve škole bude možná míst nedostatek,“ dodala starostka.

Další zprávy z regionu