Konopí jako lék začíná v nemocnici

Léčba pomocí extraktu z léčebného konopí míří do Nemocnice Třinec. Ačkoliv jsou lékaři připraveni přírodní produkt pacientům podávat, zatím naráží na překážky.

V laboratoři v Dobré pracují jen s kvalitním konopím. Foto: mr

Jsou přitom přesvědčení, že konopí pomůže u řady lidí překonat bolesti či nevolnosti tam, kde běžná léčba nezabírá. Konopí má při odborném zacházení blahodárné účinky. Své o tom ví lékařka z Nemocnice Třinec Krystyna Kadłubiec. Neuroložka má v plánu extrakt této rostliny používat při léčbě.

Extrakt z konopí umí nemocniční lékárníci zpracovat do čtyř různých forem. Vytvoří kapky, čípky, tobolky a mast. Vše udělají na míru jednotlivým pacientům. Extrakt vyrábí a dodává laboratoř CannabiLab z Dobré pouze z prvotřídního českého konopí. Vše je pečlivě monitorováno a kontrolováno.

Dvě ze tří lékařek nemocnice ale zatím nedostaly přístup do systému. „Zajímavé je, že lékaři mohou bez omezení předepisovat opiáty zmírňující bolest. U konopí ale musíme žádat o schválení Státní ústav pro kontrolu léčiv a deklarovat svou způsobilost. Od nás z nemocnice jsme žádaly tři. Jedna lékařka souhlas získala. Já a moje kolegyně, která je mimochodem vedoucí jednotky intenzivní péče, jsme zatím úspěšné nebyly. Nevzdáváme se ale, podaly jsme odvolání a uvidíme,“ podotkla lékařka.

Podle ní je zarážející, že třebaže je atestovaná lékařka s praxí, musí se dožadovat toho, aby mohla pacienty léčit dle svého nejlepšího svědomí.

„Existují pacienti, u nichž konvenční léčba nezabírá. Extrakt z konopí přitom pomáhá nejen nejen při bolesti či nevolnostech neurologickým i onkologickým pacientům. Například lidé trpící Parkinsonovou chorobou nemají takový třes v rukou. Pomáhá také pacientům trpícím nespavostí či nechutenstvím,“ popsala lékařka.

I podle Tomáše Ocelky, předsedy představenstva laboratoře CannabiLab, je konopí zbytečně démonizované.

„Tím, že dodáváme lékařům extrakt s jasně uvedeným množstvím THC a CBD, eliminujeme možná rizika, která podstupují lidé, jež si extrakt pořizují pokoutně u přátel a podomácku vyrobený,“ zdůraznil Tomáš Ocelka.

Nelíbí se mu ani, že lékaři musí žádat o povolení. „Specializovaní lékaři, ale i praktici, by měli mít právo předepisovat tyto léky bez jakéhokoliv omezení. Stejně, jako mohou předepisovat opiáty. Tyto produkty jsou přírodní a pacienti je často snášejí daleko lépe než chemické přípravky, jsou na to studie. Takže nezbývá než se domnívat, že za obstrukcemi stojí lobby velkých farmaceutických firem,“ dodal.

Tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lukrécie Sophie Vojáčková upřesnila, že nejde ani tak o povolení, ale přesněji řečeno o to, že lékaři musí zažádat o přístup do systému k předepisování konopí pro léčebné použití.

„Žádost je potřebná z důvodu ověření odborné specializace lékaře, neboť předepisování tohoto léčiva je legislativně umožněno jen vyhláškou stanoveným oborům,“ vysvětlila. Lékař si musí podle ní podat žádost na SÚKL o přístup k předepisování konopí pro léčebné použití. „My ověříme jeho specializovanou způsobilost a následně lékaři umožníme přístup do systému. Tyto žádosti jsou vyřizovány v nejkratším možném čase, obvykle v řádu dnů,“ dodala.

Další zprávy z regionu