Nákupy v Polsku: strašidelní zajíci a hromady uzeného

Svátky jara klepou na dveře a obchodníkům opět začínají žně. Regály se plní velikonočními zajíčky z čokolády, na tržištích jsou sazeničky květin a různé dekorace. Vydali jsme se proto do polského Těšína zjistit, zda má cenu vyrazit na nákupy tam, nebo je lepší zůstat na levém břehu Olše.

Na tržišti lidé ve velkém kupují proutěné zajíce i sazeničky a ozdoby. Foto: mr

Třebaže je do Velikonoc ještě relativně dost času, mnoho lidí chce mít nakoupeno s předstihem. Do polského Těšína jsme tak vyrazili v pátek ráno. Cesta přes hranice byla plynulá, ale když jsme přijeli před jeden z tamních hypermarketů, už téměř nebylo kde parkovat. Ani nás moc nepřekvapilo, jak moc byla kolem nás slyšet čeština. Stejně jako na parkovišti bylo plno i v prodejně, kde se nedalo téměř vůbec projít. „Vem ta jablka, jsou hezčí než u nás. Cena je sice stejná, ale vypadají lépe. A jahody přiber,“ hulákala jedna ze zákaznic na svého manžela.

Velká fronta se točila kolem pultu s uzeninami. Nebylo divu, výběr byl obrovský a ceny slušné.

Zajíci jdou na dračku
Z přeplněného obchodu jsme zamířili na tržiště u hranic. Tam bylo lidí kupodivu o poznání méně. I zde ale nakupovali zejména Češi.

„Jezdíme sem zhruba jednou za měsíc, máme to trochu dále. Ještě před nedávnem jsme nakupovali hlavně jídlo, protože bylo o hodně levnější než u nás. Teď už v tom ale takový rozdíl není a mnoho věcí doma pořídíme dokonce levněji. Takže když už sem dorazíme, bereme hlavně ryby a teď na jaře i sazeničky. Ty se ještě stále vyplatí,“ domnívá se Drahoslava z Krásné.

Prodejkyně z tržiště podotkla, že Čechům se letos hodně líbí slamění zajíci. „Minulý týden jsem jich jen za sobotu prodala více než sto. Jdou na dračku, ale musím přiznat, že sama mám jednoho doma už dva roky a je pořád pěkný,“ usmála se.

U nás méně i za víc
Z Polska jsme pak zamířili přes řeku do Českého Těšína a ceny jsme šli srovnávat do stejného obchodního řetězce. Už na první pohled nás zaujal velký rozdíl v počtu nakupujících. Zatímco polský obchod praskal ve švech, český byl zaplněn o poznání méně. A stejně tak to bylo i se zbožím. V polském hypermarketu byl daleko větší výběr uzeného masa a obecně i uzenin a ryb a vábněji tam vypadala zelenina i ovoce.

V českém obchodě zase byla rozmanitější nabídka čokoládových vajíček a různých velikonočních figurek. „My o tom samozřejmě víme. Tady si dělám vždy malý běžný nákup, ale ty velké jezdím pořizovat za hranice. Nejenže ušetřím, ale jejich výrobky mi často i více chutnají,“ zastavila se na kousek řeči paní Alžběta z Českého Těšína. Upozornila, že v Polsku si ráda nakupuje drobné zákusky a různé masové výrobky.

A pak také ryby a pečivo. „U nás je nabídka mnohem slabší. Nejsme tak šikovní,“ dodala a běžela si pro jahody, které v ten den byly v akci a cenově se tak nelišily od těch na polské tržnici. Vyšly ji na 80 korun za kilogram.

Další zprávy z regionu