Přidali dva nové spoje

O dva spoje více než doposud budou moci využívat od června cestující vystupující či nastupující ve vlakové stanici Mosty u Jablunkova zastávka.

Ve stanici Mosty u Jablunkova zastávka budou zastavovat další dva vlaky. Foto: ba

Nově přidaný spoj směrem do Třince bude mít odjezd v šest hodin, vlak z opačného směru do stanice dorazí v 15 hodin.

Na Slovensku pokračuje modernizace železničního koridoru v úseku od Čadce směrem ke státní hranici. Provoz v úseku Mosty u Jablunkova – Čadca je z toho důvodu omezen, v provozu je jen jedna kolej – pro mezinárodní zrychlené spoje i nákladní vlaky. Lokální vlakové spojení mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou, které obstarávaly motorové soupravy, ovšem nyní nefunguje.

Výjimku tvoří pouze dva spoje – vlak vyjíždějící z Čadce ve 4.30, který přijíždí krátce po páté hodině do Třince, a vlak, který vyjíždí z Třince krátce před 22.30 a po 23. hodině končí v Čadci.

Posílení vlakových spojů mezi dva kilometry vzdálenými stanicemi Mosty u Jablunkova zastávka a Mosty u Jablunkova je výsledkem jednání, která vedla obec s Moravskoslezským krajem, Českými drahami a Správou železnic (SŽ). „Bude se jednat o elektrické jednotky řady 471 (CityElefant),“ upřesnila mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

„Pro cestující je to dobrá zpráva, neboť se jedná o nejfrekventovanější spoje. Jistě by uvítali, kdyby od nového grafikonu bylo možné přidat spoje také v sedm hodin ráno a v 16 hodin odpoledne,“ podotkla starostka Mostů u Jablunkova Zuzana Sikorová.

Podle krajské mluvčí Nikoly Birklenové však navýšit počet spojů zřejmě nebude možné.

„Zvolený dopravní koncept není vhodný pro užití ve větším rozsahu spojů. Vlakům linky S2 se tím zkracuje obratová doba ve stanici Mosty u Jablunkova a to znamená, že u vybraných prodloužených vlaků může docházet k přenosu zpoždění na vlaky ve směru z Mostů u Jablunkova do Ostravy. Aktuálně navržený počet spojů do stanice Mosty u Jablunkova zastávka je tak z provozního hlediska maximální možný. V opačném případě by docházelo k narušení přestupních vazeb na další vlaky v kraji,“ vysvětlila.

Další zprávy z regionu