Stříbro putovalo na gympl

Zřejmě největšího úspěchu v kolektivním sportu v dějinách školy dosáhli florbalisté z českotěšínského Gymnázia Josefa Božka. Jejich florbalový tým skončil mezi více než 700 celky středních škol z celé republiky na druhém místě.

Úspěšný florbalový tým z Českého Těšína. Foto: škola

Finálový zápas Subterra cupu si mladí florbalisté náležitě užili, protože jejich duel byl předzápasem superfinále extraligy mužů v pražské O2 aréně. „Na náš zápas bylo v aréně přes tři tisíce diváků. Před takovou návštěvou jsme ještě nehráli. V hledišti jsme měli velikou podporu rodičů, dalších rodinných příslušníků a přátel, kteří do Prahy dorazili,“ řekl tělocvikář gymnázia a jeden z trenérů Richard Moldrzyk, který jedním dechem dodal: „Velkou zásluhu na tomto úspěchu má hlavní trenér a kolega tělocvikář Martin Vlček, který má trenérskou licenci a aktivně hraje za Petrovice. On udělal výběr, poskládal sestavu a zorganizoval herní systém. Jemu patří největší dík za vše.“

Ač gymnazisté z Českého Těšína ve finále padli s pražskou obchodní akademií, vůbec se nemusí za výsledek stydět. „Pro naši školu se zřejmě jedná o největší kolektivní úspěch ve sportovním odvětví,“ chválil Moldrzyk.

Ke klíčovým hráčům Českého Těšína patřil Filip Szemla, který již pět let hraje florbal za Vítkovice. „Jako poloprofesionál jsem cítil větší zodpovědnost. Ale v týmu jsme celkem tři na stejné úrovní a víme, že musíme jít ostatním příkladem a pomoci jim. Máme nejvíce zkušeností, proto jsme se před finálovým zápasem snažili ostatním poradit, podpořit je, aby nebyli zbytečně nervózní, a podobně,“ vyprávěl Filip, podle kterého všichni nechali na hřišti všechno. „Moc jsme chtěli finále dotáhnout do vítězného konce, ale nevyšlo to,“ dodal Filip.

Ač má Szemla zkušenosti s extraligou, před třítisícovou návštěvou ještě nehrál. Na extraligu podle něj chodí do 500 diváků. „V O2 aréně jsem byl už jako divák, ale pro hráče je to něco úplně jiného, když jste dole a vidíte ty lidi na tribunách. Nervozita sice byla, ale s úvodním hvizdem padla a pak jsme si zápas užívali,“ podotkl Szemla.

Gymnázium mělo i trochu smůlu, protože jeho nejlepší hráč Lukáš Fukala nemohl nastoupit. „Hraje za Vítkovice, které hned po našem utkání čekalo superfinále, takže nám ho neuvolnily. Jedná se o zkušeného hráče, který byl i na mistrovství světa 19letých,“ vysvětlil Moldrzyk.

Než se Český Těšín dostal do finále, musel uspět v kraji, což se mu podařilo, když remizoval s loňským vítězem Subterra cupu, ostravským gymnáziem, ale postoupil díky lepšímu skóre. „Poté jsme jeli do Prahy poprvé, abychom na neutrální půdě bojovali o vítězství v moravské části soutěže. To samé čekalo na české účastníky. Teprve potom přišlo velké finále, a to i v kategorii dívek,“ vysvětlil Moldrzyk,

Odměnou studentům byla i účast v hledišti při superfinále mužské extraligy. „Jednalo se o neskutečnou show, kdy vše bylo perfektně připravené. A to včetně našeho zápasu. Jsme rádi i za stříbro, protože ve sportu není úspěch samozřejmostí. Vyhrávat chce každý. Ale nám se sešla dobrá parta a nakonec z toho byla stříbrná medaile,“ uzavřel Moldrzyk.

Další zprávy z regionu