Úklid v Gutech nevydržel ani tři týdny

Jen několik dnů bylo kolem kontejnerového hnízda v Gutech čisto. Přesto, že tam pracovníci úklidové firmy udělali úklid, jejich práce přišla za tři týdny vniveč. Za zakládání černé skládky hrozí pokuta až ve výši 50 tisíc korun.

Pracovníci Smola uklízeli v Gutech. Po pár dnech ale bylo místo opět plné odpadků. Foto: Smolo

„Naši pracovníci tam před nedávnem pečlivě uklidili a teď je to tam snad ještě horší než předtím. Bohužel, podobně to vypadá i na jiných místech,“ potvrdila mluvčí společnosti Smolo Dorota Havlíková.

Nepořádek po několika dnech od úklidu. Foto: Smolo

Doplnila, že lidé, kteří bydlí v blízkosti kontejnerů, už vyslovili přání, aby odpadní nádoby z daného místa zmizely úplně, aby jim okolí nehyzdil nepořádek. Toto přání ale musí směřovat na vedení statutárního města.

Smolo uklízí prostory v okolí popelnic a kontejnerů od března do dubna, celkem jde o více než sto stanovišť. „Ozval se nám třeba občan, že přistihl řidiče dodávky, jak do těch nádob rve velké množství odpadu, pravděpodobně podnikatelského. Bohužel si nestačil zapsat registrační značku auta,“ povzdechla si mluvčí. Nejvíce nepořádku bývá v okrajových částech města.

„Tam v hojné míře narážíme mimo jiné na stavební odpad, nábytek, a dokonce i kousky automobilů. Teď se nám dokonce stalo, že jsme našli na několika místech staré dlaždice. Šlo ale o to, že ty dlaždičky byly stejné, takže nejspíše nějaká stavební firma někomu dělá novou koupelnu a odpadu se postupně zbavuje u několika kontejnerů,“ dodala Dorota Havlíková.

Zatímco v okrajových částech města lze viníka odhalit jen s velkou dávkou štěstí, ve městě je tomu jinak. Městské polici se například podařilo přistihnout ženu, která se zbavovala odpadu v okolí Krátké ulice. Na její počínání upozornili strážníky tamní obyvatelé.

„Složitější to bude v případě černé skládky v Gutech. Tam je to nepochopitelné o to více, že nedaleko je sběrný dvůr, kde je možné odpady zdarma uložit. Pneumatiky je přitom možné odevzdat taktéž zdarma na veřejná místa zpětného odběru. Magistrát nyní jedná s osadním výborem a zvažuje, že na vytipovaná místa nainstaluje fotopasti,“ podotkl mluvčí magistrátu Stanislav Cieslar.

Další zprávy z regionu